Beveiliging mobiele apparaten wordt vaak onderschat

We hadden het er al eerder over deze week, maar goed de kracht zit hem in de herhaling zullen we maar zeggen.

De beveiliging van mobiele apparaten wordt vaak onderschat. Onderzoek van Juniper Networks toont dit aan. Zeker 75% van de mensen zou hun mobiele apparaat gebruiken om gevoelige persoonlijke of bedrijfsinformatie te benaderen of zelfs te delen. Nog eens 81% benadert het bedrijfsnetwerk zonder toestemming van het bedrijf (bron).

Ik heb er al zoveel en zo vaak over geschreven dat ik bijna niet meer weet wat ik er nog aan toe kan voegen. Dus zullen we onszelf maar weer eens herhalen maar dan in andere bewoording.

We moeten steeds blijven kijken naar oorzaak en gevolg. Theoretisch heel simpel, toch? In de praktijk een stuk lastiger. Dat de beveiliging (en zeker niet alleen die van mobiele apparatuur) onderschat wordt is een gevolg. Het is niet, ik herhaal, niet de oorzaak. De oorzaak moet gezocht worden in bewustzijn, ik herhaal, bewustzijn.

Het management blijft beveiliging lastig vinden. Dat komt omdat we met zijn allen blijven denken in allerlei exotische beveiligingsmaatregelen. Deze maatregelen kosten bergen met geld, maken het werken lastig en er gebeurt toch nooit wat? Op zich allemaal (deels) waar, zeker als we uit blijven gaan van die maatregelen.

Willen we het management overtuigen dan moeten we echt meer en meer gaan denken en communiceren in operationele en bedrijfsrisico’s. Uiteindelijk is en blijft de beveiliging ondersteunend aan de primaire processen van de organisatie. Daar verdienen we ons geld mee en de operationele risico’s die dat geld verdienen kunnen beïnvloeden moeten we op een efficiënte wijze zien te beheersen.

Het management moet wegblijven van en niet lastig gevallen worden met die beveiligingsmaatregelen. Nee ze moeten overtuigd worden van het feit dat wij de operationele onacceptabele risico’s beheersen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel. Toch moeten we er, in het kader van de bezuinigingen, niet mee wachten want dan staan we straks 1-0 achter.

Het advies? Start vandaag nog met het denken in operationele risico’s en maak daarbij steeds de vertaalslag naar de bedrijfsrisico’s.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.