Kritische infrastructuur is slecht beveiligd

Het is droevig gesteld met de beveiliging van kritische industriële infrastructuur. Zo worden veel belangrijke industriële processen niet beveiligd door gespecialiseerde hard- en software, maar bewaakt door huis-tuin-en-keukencomputers. En dat maakt ze kwetsbaar…Bij kritische infrastructuur moet men denken aan automatisering die gebruikt wordt voor de besturing van belangrijke processen. Dit kan variëren van de besturing van bruggen en sluizen tot de veiligheidssystemen die waken over een veilig en beheersbaar proces in een kerncentrale (bron).

De kritische infra, zeg maar de spil waarop het land draait, is dus net zo slecht beveiligd als alle andere organisaties en processen. Merkwaardig? Ach, het verbaast me niet. Gevaarlijk? Ja, dat zeker wel.

We onderschatten dit probleem. Zelfs als er ergens een “klein berichtje” over wordt geplaatst is er niemand die aan de bel trekt. Hallo, beste mensen van de Tweede Kamer…wordt het geen tijd dat hier eens stevige kamervragen over worden gesteld?

We hebben het hier over de kritische infrastructuur. In het voorbeeld wordt luchtig beschreven dat dit bijvoorbeeld een kerncentrale kan betreffen en daarmee lijkt de kous af. Maar wat te denken van de drinkwatervoorziening? Het Openbaar Vervoer? Gasinstallaties? De media? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

We staren ons voorlopig blind op terroristische aanslagen (en daar moeten we zeker voor waken) maar vlak ook alsjeblieft de digitale oorlogsvoering niet uit. Nederland kan met een aantal drukken op de knop worden platgelegd en geloof me er zijn landen die dat al lang kunnen.

Vroeger gingen we nog op de barricades tegen de kernwapens, want die konden wel zoveel schade aanrichten. Wordt het nu dan niet eens tijd dat we de politiek duidelijk maken dat een slechte beveiliging van de kritische infrastructuur onacceptabel is?

2011. Ja het kan een mooi jaar worden…maar er kan ook verschrikkelijk veel verkeerd gaan.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.