Biseksualiteit verraadt valse Facebook-profielen

Valse Facebook-profielen zijn vaak aan de seksuele voorkeur te herkennen, aldus beveiligingsbedrijf Barracuda Networks. Voor dit onderzoek werd een willekeurige steekproef van 2.884 actieve Facebook-accounts geanalyseerd om de belangrijkste verschillen te identificeren tussen accounts van werkelijke gebruikers en valse profielen die door cybercriminelen en spammers worden gebruikt. En er blijken grote verschillen tussen echte en valse profielen te zitten.

Van bijna zestig procent van alle valse profielen beweert de eigenaar biseksueel te zijn; tien keer vaker dan echte gebruikers. Verder hebben valse profielen zes keer zoveel vrienden als echte gebruikers; 726 versus 130 vrienden. Daarnaast maken valse profielen honderd keer vaker gebruik van tags dan echte gebruikers. Een ander kenmerk is dat valse profielen vrijwel altijd (97 procent) van een vrouwelijke gebruiker beweren te zijn; onder echte gebruikers ligt dit percentage op veertig procent (bron).

Kijk, met dit soort berichten kun je wat…tenminste, als je op Facebook zit natuurlijk. Ontvang je binnenkort een uitnodiging van iemand die je niet kent dan kun je deze persoon als eerste stap naast de bovengenoemde kenmerken houden:

  • Biseksualiteit?
  • Meer vrienden dan gemiddeld?
  • Veel gebruik van tags?
  • Van het vrouwelijk geslacht?

Zeer grote kans dat je te maken hebt met een vals Facebook-profiel. 3x nadenken dus of je aan dat profiel gekoppeld wilt zijn. Tenminste, als het onderzoek goed is uitgevoerd en er voldoende bewijs is voor de onderbouwing van de conclusies. Nu is niet helemaal duidelijk hoe betrouwbaar de gegevens van het onderzoek zijn geweest, want helemaal onafhankelijk is Barracuda Networks niet.

Maar los daarvan kan het nooit kwaad om toch een soort van kader te hebben. Je weet maar nooit en voordat je iemand accepteert wil je eigenlijk weten wie er achter zit. Een makkelijkere wijze is natuurlijk alleen die mensen te accepteren die je ook in “the real life” kent, dan weet je zeker dat het geen nep profiel is, toch?

Blijkbaar zijn vele mensen op zoek naar zo veel mogelijk online vrienden. Daarbij vergeten we voor het gemak dat al die “vrienden” meer en meer over ons te weten komen. Ze kunnen al onze berichten volgen en voor je het weet volgen ze je niet alleen op Facebook maar ook op Twitter, LinkedIn en andere sociale netwerksites en nieuwe media. Allemaal niet zo heel erg als we ons ervan bewust zijn, maar eerlijk is eerlijk. Op een gegeven moment ben je vergeten dat je niet iedereen ook echt kent, je plaatst een leuk berichtje want je gaat morgen op vakantie…iedereen wenst je een hele fijne vakantie, maar die ene, die je even vergeten was, maakt van de situatie gebruikt en haalt jouw huis de komende twee weken helemaal leeg.

De moraal van het verhaal? Pas op met wie je allemaal linkt en pas op wat je allemaal op je profiel plaatst. Voor je het weet ben je een open boek en wordt je stevig met jezelf geconfronteerd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.