Verwijderde foto’s na jaren nog steeds op Facebook

Facebook belooft dat het alle foto’s die gebruikers in hun profiel verwijderd hebben binnen enkele maanden van zijn servers zal halen. Zelfs foto’s die door gebruikers in 2008 zijn verwijderd, blijken nog zichtbaar voor iedereen die de url van de foto heeft. Het is niet de eerste keer dat Facebook in opspraak raakt vanwege een fout in het fotosysteem. Enige tijd geleden bleek dat ook afgeschermde foto’s op het sociale netwerk zichtbaar werden gemaakt als gebruikers misbruik melden (bron).

Na ons bericht van gisteren over eventuele nep Facebook-profielen (waarbij we de kanttekening van betrouwbaarheid van het onderzoek plaatsten) gaan we vandaag nog even door met de risico’s van Facebook. Al jaren blijkt dat foto’s die door de gebruiker verwijdert zijn, daarna nog gewoon zichtbaar zijn, mits je de URL weet. Ook hier geldt dus weer dat je als gebruiker bewust moet zijn van hetgeen je online doet.

Plaats je een keer een leuke foto van een feestje en ben je daar na een paar maanden wel weer klaar mee, dan kun je er vanuit gaan dat die foto met een beetje zoeken toch nog is terug te vinden. Ben je van plan om een carrière stap te maken dan loop je het risico dat je nieuwe werkgever op foto’s stuit waar je niet echt gelukkig van wordt.

Tel daarbij op dat die foto door al je contacten gewoon te zien was en je laat een behoorlijk spoor achter op het internet. Ben jij heel bewust bezig met wie je wel en niet wilt koppelen op Facebook? Accepteer jij alleen privé contacten of mogen ook je collega’s jouw online vriend worden? Wat je er ook mee doet, misschien wil je dat je er zakelijk toch iets anders uitziet, dat je collega’s een ander beeld van je hebben dan dat je op Facebook laat zien.

De verhalen zijn natuurlijk bekend. Iemand meldt zich een dag ziek maar plaatst op Facebook dat ze lekker gaat winkelen in de stad omdat het uitverkoop is. Even niet bij nagedacht dat dat bericht ook door je collega’s gezien wordt.

Voordat je me ervan gaat betichten: nee, ik ben zeker niet tegen sociale netwerksites ook al heb ik zelf geen geen profielen op Facebook of Hyves. Het gaat mij er meer om dat mensen zich bewust worden van de sporen die ze nalaten. Leuk dat je nu een foto of tekstje plaatst, maar ben je over 2 jaar nog net zo blij met dat bericht? Is het antwoord “nee” dan moet je je misschien nog een keer bedenken. Grote kans trouwens dat jouw volgers dat leuke berichtje helemaal niet zullen missen, want ja er gebeuren best interessante dingen maar er staat ook een hoop onzin op…en die onzin zou jou nog wel eens op kunnen breken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.