Moeders boos om verwijdering borstvoedingsfoto’s

Nou, nog een berichtje over Facebook dan om deze week mee af te sluiten. We hebben het al gehad over het bewustzijn dat je moet hebben als je wilt voorkomen dat je in de toekomst met jezelf geconfronteerd wordt.

Aan de andere kant zijn er mensen die juist heel bewust foto’s op Facebook plaatsen. Ze willen er een statement mee maken, maar daar steekt Facebook een stokje voor.

Een groep Amerikaanse moeders is het zat dat profielensite Facebook constant foto’s verwijdert waarin zij hun kinderen borstvoeding geven. Om tegen dit beleid te protesteren organiseren zij nu ‘nurse-ins’ voor de kantoren van de site…Volgens de regels is het namelijk niet verboden om foto’s van borstvoeding online te plaatsen, mits de borst niet expliciet in beeld komt. Het wil echter nog wel eens gebeuren dat een dergelijke afbeelding door een andere gebruiker als ‘niet gepast’ aangevinkt wordt. Alle foto’s die op deze manier worden gemarkeerd, worden door Facebook-werknemers bekeken, waarna vervolgens besloten wordt of de prent al dan niet online mag blijven. (bron).

Het lijkt er de laatste tijd meer en meer op dat het tijdperk van ongecensureerd internet voorbij is. We zien berichten over het blokkeren van sites (onder het mom van auteursrechten) maar we zien ook dat sites als Facebook foto’s verwijderen die niet tegen de regels zijn. Er wordt dus een menselijke inschatting gemaakt en subjectief wordt bepaald of een foto wel of niet acceptabel is.

Gelukkig weten we sinds gisteren dat deze foto’s er niet definitief af zijn omdat ze met de URL nog steeds zichtbaar zijn. Maar daar gaat het deze moeders niet om. Zij willen bewust de foto’s geplaatst hebben (ze zullen daar hun redenen voor hebben).

Blijkbaar kan iemand op “niet gepast” klikken waarna een medewerker bepaald of de foto mag blijven staan of niet. Het mag dan jouw Facebook-profiel zijn, maar je mag niet helemaal zelf beslissen wat er op komt te staan. Hieruit blijkt maar weer dat je dus eigenlijk helemaal geen eigenaar meer bent van hetgeen je op je profiel plaatst. Aan de ene kant kan Facebook verwijderen wat ze wil, maar net zo makkelijk kunnen ze de gegevens gebruiken voor heel andere doeleinden.

Zeker nu Google zijn privacy beleid heeft aangepast, is het wachten op het moment dat andere social media dat ook doen. Dan zijn we nog maar een paar stapjes verwijdert van een koppeling tussen Facebook en Google (en nog wat andere sites) en je bent niet alleen geen eigenaar meer van je Facebook-profiel, maar wellicht ook geen eigenaar meer van je eigen leven.

Ja, natuurlijk staat het er wat zwaar en voorlopig zijn we nog niet zover. Maar de toekomst is dichterbij dan we denken. Ben je erg geschrokken en besluit je om je sporen te wissen? Dan moet ik je teleurstellen, je gegevens staan al in allerlei databases en die krijg jij er nooit meer af. Wat je wel kunt doen is vanaf vandaag bewust omgaan met hetgeen je de wereld in gooit.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.