Criminelen stelen cv’s werkzoekenden van sites

Criminele organisaties plukken van websites als werk.nl van het UWV persoonsgegevens uit cv’s van werkzoekenden…Die worden vervolgens benaderd om tegen betaling mee te werken aan fraude met creditcards, heling en witwaspraktijken. Werkzoekenden kunnen op werk.nl maar ook op sites als monsterboard.nl en vacaturekrant.nl hun cv’s plaatsen. Werkgevers kunnen op die sites inloggen en vacatures plaatsen…Bedrijven hebben na inschrijving inzage in de persoonsgegevens van werkzoekenden. Het maakt daarbij niet uit of het bedrijf zich met een verzonnen naam heeft aangemeld, zo blijkt uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad (bron).

We hebben het er natuurlijk al veel vaker over gehad, maar de privacy op internet blijft een probleem. Mensen geven erg veel van zichzelf bloot op sociale media sites als LinkedIn, Hyves, Facebook en Twitter. Daarbij gaat het natuurlijk veelal om het bewustzijn van die mensen zelf. Het kan leuk zijn om privé van alles en nog wat te delen, maar dat kan voor je carrière een doodsteek zijn. Helaas zal het nog jaren duren voordat het merendeel van de mensen zich daarvan bewust is (als het dan al niet te laat is).

Maar uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat ook sites van op zich gerenommeerde eigenaren een probleem kunnen vormen. Op zich logisch dat er privé-gegevens worden achtergelaten op die sites. Men zet niet voor niets zijn of haar CV online. Hiermee geven ze immers aan open te staan voor aanbiedingen. Niets mis mee als dat in goed vertrouwen gebeurt. Organisaties kopen inloggegevens om deze profielen te kunnen bekijken. Maar dan mag je er vanuit gaan dat het ook echt organisaties zijn die op zoek zijn naar nieuw personeel.

Niets blijkt echter minder waar. Ook criminele organisaties kunnen dergelijke inloggegevens kopen en benaderen de werkzoekenden dan met een heel andere aanbieding. Nu kun je stellen dat criminele organisaties ook organisaties zijn, maar het grote verschil is natuurlijk dat ze niet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een minimale check die uitgevoerd zou moeten worden is dus de aanvraag naast de inschrijving van de KvK te houden.

Niet dat hiermee direct alle criminele activiteiten tot een stop worden gebracht, want er zijn natuurlijk ook nog genoeg malafide bedrijfjes die gewoon netjes een KvK-inschrijving kunnen overleggen. Ze zijn niet direct crimineel georiënteerd maar bevinden zich wel in een schimmig gebied. Zaak voor de sites is dus om goed te monitoren wie er allemaal toegang heeft tot de privé-gegevens en op welke wijze daarvan ge- of misbruik wordt gemaakt.

Het lijkt er in ieder geval op dat er een extra check plaats moet gaan vinden. Misschien toch overwegen om de gegevens af te schermen en via anonieme mailadressen de eerste contacten te laten leggen? Dus niet alle gegevens in het CV vermelden maar eerst de werkzoekende en de medewerkerzoekende op een andere manier met elkaar in contact brengen zonder dat we alles van elkaar weten?

Het is maar een overweging, zaak is wel dat de sites hun verantwoordelijkheid nemen en niet deelnemen aan of ondersteuning verlenen bij allerlei criminele activiteiten. Blijven ze dat doen dan zal hun bestaansrecht snel afnemen. Wie pakt de signalen het eerst op en zoekt naar nieuwe mogelijkheden? Degene die dat doet geef ik een goede toekomst op het internet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.