Brandweer bij 1 op de 3 branden te laat

De brandweer is bij 33 procent van de branden te laat. Uit een nog vertrouwelijk onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat de brandweer juist bij de branden waar het risico op slachtoffers het grootst is, bijvoorbeeld in woningen en scholen, het vaakst te laat komt. Het duurt te lang voordat de meldkamer aard en adres van een noodsituatie doorgeeft aan de brandweer. Vervolgens duurt het te lang voor de brandweer uit kan rukken (bron).

Nu kunnen we, aan de hand van een dergelijk bericht, natuurlijk een wijzende vinger richten naar de brandweer. Maar wat mij betreft is dit een gevolg van de bezuinigingen die we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd en de komende jaren nog door zullen voeren. Het is wachten op het moment dat de brandweer bij de helft van de branden te laat komt of het moment waarop we de tijd waarin ze aan moeten rijden verlengen. De normtijd is zo’n 8 minuten (en de aanrijtijd kan per gemeente verschillen).

Als de brandweer bij 1 op de 3 branden te laat komt, dan passen we de normtijd toch gewoon aan naar 12 minuten? Grote kans dat ze de norm dan wel halen en we er geen extra geld in hoeven te stoppen. Ook een grote kans trouwens dat we veel meer gevolgschade en meer slachtoffers hebben, maar ja, als je je kop in het zand steekt dan merk je daar weinig van.

De komende jaren zullen we meer en meer moeten bezuinigen en ook de hulpdiensten zullen hun steentje bij moeten dragen. Dat zal zijn gevolgen hebben. De aanrijtijden van Ambulance, Brandweer en Politie zullen niet meer gehaald worden en de kwaliteit van hun dienstverlening zal verlagen. Geen prettig vooruitzicht, als je het mij vraagt.

Genoeg is genoeg, zou ik zeggen en als ik onderdeel uitmaakte van dergelijke hulpdiensten dan zou ik toch een noodkreet laten horen voordat er vanuit een ivorentoren wordt opgelegd dat er nog meer bezuinigd moet worden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.