Bedrijven volgen werknemers via Google Maps

Google komt met een tool voor bedrijven waarmee werkgevers de locatie van hun werknemers kunnen volgen. Google Maps Coordinate is bijvoorbeeld bedoeld voor logistieke bedrijven die een groep transporteurs efficiënt willen coördineren…De locatie van werknemers kan uiteindelijk ook binnen in panden worden getoond. De functie Google Maps Indoors, waarbij Maps ook plattegronden van gebouwen weergeeft, wordt nog niet ondersteund in Nederland. Wel kan de werkgever precies bepalen waar personeel zich bevindt omdat de tool gps gebruikt (bron).

Hartstikke handig natuurlijk voor werkgevers om hun transporteurs te kunnen volgen. Hartstikke handig dat ze bij een storingsmelding de dichtstbijzijnde monteur snel ter plaatse kunnen sturen. Nou ja, je snapt de strekking en kunt vast nog vele voorbeelden bedenken waarvoor een dergelijke tool handig kan zijn.

Maar bij dit soort berichten kunnen we natuurlijk ook direct kijken naar de privacy. Dat we medewerkers volgen is op zich niet nieuw. Veelal volgen we dan echter niet de medewerker zelf maar bijvoorbeeld de bedrijfsauto waar hij in rijdt. Dat mag misschien hetzelfde lijken, maar er is wel degelijk een verschil. Een bedrijfsauto gaat bijvoorbeeld niet naar het toilet en een medewerker wel. Als je hem zelfs in een kantoor kunt volgen dan weet je exact op welk moment hij zich waar bevindt.

In het ergste geval kun je profielen opbouwen van medewerkers. Je kunt ze de hele dag volgen en als je dat ook bij je andere medewerkers doet dan kun je kijken hoe vaak ze zich samen ergens bevinden (en daaruit kun je misschien afleiden wat ze bekokstoven) of hoe laat ze naar huis gaan (en hun salaris daarop naar beneden bijstellen als ze iedere dag 5 minuten te vroeg vertrokken zijn). Voor de meeste medewerkers zal dat niet erg zijn, maar voor anderen kan het zeer schadelijk zijn en ik kan me zomaar voorstellen dat mensen zich te erg gecontroleerd voelen.

Wil je als bedrijf je medewerkers gaan volgen dan zul je vooraf goed na moeten denken en vooraf je beleid hieromtrent bepalen. Stem dat in ieder geval goed af met de OR, maar zeker ook met je medewerkers. Betrek ze erbij en leg uit waarom je dit idee eigenlijk hebt en wat het doel ervan is. Misschien kun je andere manieren bedenken die de privacy van je medewerkers minder schaden. Heb je daadwerkelijk je beleid geformuleerd, houd je daar dan ook aan. Juist op die momenten dat je in de verleiding komt, juist op die momenten dat je twijfels krijgt bij een medewerker. Het is dan maar al te gemakkelijk om stiekem even te kijken waar hij zich bevindt.

Nee, een interessante feature die zeker meerwaarde kan hebben voor bedrijven, maar er moet wel voorzichtig mee worden omgesprongen (en het is dus wachten op de eerste meldingen waarbij het fout is gegaan…zodra die er zijn, zie je die hier vanzelf verschijnen).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.