Politie waarschuwt voor inbreker 2.0 op Facebook

Omdat de vakantie voor velen van jullie weer voor de deur staat, hierbij toch nog maar een keer de volgende waarschuwing:

“Hoe onschuldig het ook lijkt; het aankondigen van een vakantie via de sociale media werkt inbraken in de hand”, aldus het Woninginbrakenteam. De politie waarschuwt vaker voor vakantiemeldingen op Facebook en dergelijke websites (bron).

Het is maar al te makkelijk om op je Facebook aan te kondigen dat je lekker met vakantie gaat. Dat hoeft niet eens te zijn in een bericht waarin je het zo letterlijk omschrijft. Het kan natuurlijk ook een simpel berichtje op timeline zijn waarbij je aftelt tot je vakantie. Of een van je “vrienden” die je nog snel even een fijne vakantie toewenst via Facebook. De hele wereld die nu weet dat jij de komende weken uithuizig zult zijn.

Voor inbrekers een geruststellend idee, want voorlopig kunnen ze rustig hun slag slaan. En denk nu niet dat het alleen om Facebook gaat. Ook Twitter doet natuurlijk leuk mee. Even snel een berichtje in 140 tekens dat jij van je vakantie gaat genieten. Je weet nooit wie dat bericht oppikt of wie dat bericht doorzet.

Sterker nog: zoek via Twitter maar eens, voor de lol, op de term “vakantie”. Je zult verbaast staan over de berichten die dan naar voren komen. Mensen die aankondigen dat ze dit weekend lekker met vakantie gaan, mensen die elkaar een fijne vakantie toewensen, mensen die een update geven van hun rondreis “Amerika”. Allemaal mensen die in ieder geval voorlopig niet thuis zullen zijn.

Met de “nickname” van Twitter heb je al een aanknopingspunt om verder te zoeken. Maar veel mensen zetten hun Tweets ook automatisch op Facebook. Dat maakt het alleen nog maar makkelijker. Even de naam achterhalen en via internet verder zoeken. Grote kans dat het je lukt het adres van diegene te achterhalen.

De waarschuwing is dus duidelijk en de oplossing misschien nog wel simpeler: kondig niet aan dat je met vakantie gaat of bent. Maar ja, ben jij zo iemand die hele dagen zit te Tweeten of Facebooken? Dan is de kans natuurlijk ook groot dat het wel heel erg op gaat vallen dat je een windstilte hebt. Hoe je daar mee omgaat? Nou, misschien kun je vrolijk door blijven Tweeten en Facebooken vanaf je vakantieadres. Vind je dat te duur dan kun je altijd nog een online tooltje zoeken dat geregeld berichten voor je plaatst. Zo valt het in ieder geval een stuk minder op en kun jij hopelijk lekker van je vakantie genieten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.