Politie waarschuwt voor nepboetes

De politie Noord-Holland Noord waarschuwt voor internetoplichting via e-mails die van de politie afkomstig lijken. De slachtoffers krijgen bericht dat ze wegens het downloaden van muziek een boete van 100 euro moeten betalen. Als de boete niet wordt betaald, worden alle bestanden van de computer verwijderd, zo waarschuwt ‘de politie’ in de e-mail (bron).

De mails die afkomstig lijken te zijn van de banken hebben we inmiddels allemaal wel eens gezien en grote kans dat je toch even bent gaan twijfelen bij het lezen van die mails. “U heeft bij ons via internet gebankierd maar uw sessie niet juist afgesloten, klik hier om uw sessie veilig te beëindigen”. Je zou bijna geneigd zijn om te klikken, toch?

Gelukkig weten meer en meer mensen dat de banken je nooit dergelijke mails zullen sturen. Twijfel je toch nog dan bel je de bank even die dit aan je zal bevestigen. Maar wat doe je als je mails van de politie ontvangt? Jij wilt geen strafblad en eerlijk is eerlijk, je hebt inderdaad laatst wat muziek gedownload.

Als je te hard rijdt dan moet je daarvoor ook een boete betalen als je er voor gepakt wordt. Dus het lijkt misschien logisch om voor het downloaden van muziek ook een boete te krijgen als ze je snappen. Maar ook hiervoor geldt natuurlijk dat de politie nooit op zo’n manier een boete zal innen en ze zullen je ook nooit dreigen met het verwijderen van al jouw gegevens van de pc als je niet betaald. Sterker nog: het downloaden is nog steeds niet verboden of strafbaar, het uploaden dan weer wel.

Nee, met een beetje logisch nadenken gooi je dit soort mails met een gerust hart in de prullenbak. De vraag is natuurlijk wat voor mails we de komende jaren nog mogen verwachten. Er staat vast wel weer een creatieveling op die een mooi mailtje in elkaar zet dat jou aan het schrikken maakt. Nou, voor je ook maar ergens klikt, voor je ook maar een euro betaald is het goed om even uit te zoeken of het allemaal wel de waarheid is die je ziet.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.