Vader denkt techneut te zijn

Maar liefst 93 procent van de vaders denkt de computerexpert van de familie te zijn. Misschien moeten zij dat beeld maar eens bijstellen, want slechts één op de vijf andere gezinsleden is het hier mee eens (bron).

Als we ons dus afvragen waar toch al die slecht beveiligd prive PC’s vandaan komen dan kunnen we met een gerust hart stellen dat de “vaders” van tegenwoordig al die nieuwigheden ook niet meer bij kunnen benen. We kopen een PC en doen daar vrolijk van alles en nog wat mee. We klikken op wat linkjes om de beveiliging eens flink dicht te zetten en kijken daar nooit meer naar om.

Niet zo gek dat al die PC’s open en bloot staan voor iedereen die een beetje technische kennis heeft. Sterker nog, in veel gevallen weten de zoons beter met de PC om te gaan dan de vader. We kunnen het vergelijken met het onderhouden van je auto.

Vroeger was dat allemaal nog redelijk simpel. Onderhoud aan je auto deed je zelf. Hop, motorkap open en flink schroeven aan alle schroefjes die we tegen kwamen. De auto bleef prima rijden en we hadden toch weer wat geld uitgespaard. Tegenwoordig zijn er minder en minder mensen die nog zelf aan hun auto sleutelen. Dat kan ook bijna niet anders want het is allemaal niet zo simpel meer als jaren geleden. Er zit nu meer elektronica in je auto dan dat er in de jaren 80 in een spaceshuttle zat.

Willen we onze auto zelf nog een beetje onderhouden dan vullen we zo af en toe nog wat vloeistoffen bij, maar daarmee hebben we het dan ook wel gehad. De rest laten we lekker door de garage doen. Zouden we dit ook niet kunnen inrichten voor de PC’s van mensen?

Koop je een nieuwe PC dan zit daar de beveiliging al goed in gebouwd. Na zoveel uren moet je terug naar de winkel om je updates uit te laten voeren (met je auto ga je na 10 duizenden kilometers ook nog een keertje terug). Zelf vullen we dan af en toe de vloeistoffen bij door de virusscanners en software actueel te houden. Een meer jaren onderhoudsplan sluit je direct af bij aankoop en misschien kun je zelfs 5 of 7 jaar garantie krijgen.

Zou een mooie nieuwe bedrijfstak kunnen zijn. Maar dan het liefst wel een die we kunnen vertrouwen. En daarmee grijpen we weer terug op het bericht van eerder deze week waarbij een computerwinkel vindt dat hij prive gegevens gewoon mag inzien. Ehm, als ik in mijn auto iets laat slingeren als ik hem naar de garage breng dan ga ik er vanuit dat dat er nog gewoon ligt als ik mijn auto weer op kom halen. Dat verwacht ik dan dus ook bij een computerwinkel…jij mag het onderhoud doen maar moet wel van mijn eigendommen afblijven.

Doen we dat op de juiste manier dan kunnen we computerwinkels weer gaan vertrouwen, dan kunnen we er voor zorgen dat PC’s veilig blijven en hebben we ook nog eens flink wat werkgelegenheid erbij. Fantasie of werkelijkheid? Voorlopig nog het eerste.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.