Nederland sluit veel onschuldige burgers op

Zomaar een berichtje met gegevens waar we normaal helemaal niet bij stilstaan maar die zeker het lezen waard zijn.

In Nederland hebben de afgelopen tien jaar bijna dertigduizend mensen onschuldig vastgezeten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal mensen dat ten onrechte in hechtenis wordt genomen neemt jaarlijks toe en is sinds 2002 verdrievoudigd. Dit heeft de belastingbetaler over tien jaar ruim 79 miljoen euro aan uitgekeerde schadevergoedingen gekost. Dat bedrag staat nog los van de prijs van 200 euro per persoon per dag aan normale detentiekosten (bron).

Natuurlijk weten we allemaal dat er wel eens iemand onschuldig wordt opgepakt omdat hij toevallig op het juiste moment op de verkeerde plek was. Direct heb je al de schijn tegen want de politie pakt je natuurlijk niet zomaar op. Nou ja, dat was altijd het beeld, maar wat mij betreft ben je nog steeds onschuldig tot het tegendeel bewezen is en ik denk dat minimaal 30.000 mensen het met me eens zijn.

Het kan gebeuren. In de chaos pakt de politie je op en je mag een nachtje in de cel en op water en brood doorbrengen. 1 nacht is nog tot daaraantoe en je kunt het ze ook niet echt kwalijk nemen. Maar als het om langere periodes gaat en misschien zelfs om jaren onterechte hechtenis, dan wordt het toch een ander verhaal. Het heeft ons, als belastingbetalers, in ieder geval 79.000.000 euro gekost en als we dat verdelen over die 30.000 personen dan krijg je gemiddeld voor onterechte hechtenis iets meer dan € 2.600.

Ach, er zijn slechtere dagtarieven zullen we maar denken. Kijken we nog even verder en houden we in ons achterhoofd dat veel mensen de gevangenis zien als een hotel waar je niet vrijwillig uit mag dan is het in ieder geval een goed hotel met een aantal sterren. De dagelijkse detentiekosten zijn € 200 per persoon per dag. Er zijn goedkopere hotels te vinden in Nederland.

Toch weer wat leuke feitjes geleerd vandaag: 30.000 mensen hebben de afgelopen jaren onterecht vastgezeten (en er zitten er op dit moment vast ook wat personen onterecht vast…tenminste: 99% van de gedetineerden geeft dat, denk ik, aan). Dat heeft ons € 79 miljoen schadevergoeding gekost en een dagje cel kost gemiddeld zo’n € 200 per persoon per dag.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.