Rechercheurs zijn druk met onnodig papierwerk

Gisteren zagen we al dat we nog wel wat geld kunnen bezuinigen als we wat minder burgers onterecht opsluiten. Vandaag zien we dat we nog wel meer geld kunnen bezuinigen bij de politie (en gelijk hun werk nog leuker maken ook…want ze zitten echt niet te wachten op die administratieve lasten).

Bij de politie zijn omgerekend 750 rechercheurs fulltime bezig met overbodig papierwerk. Dit blijkt uit een onderzoek van de Politieacademie. De rechercheurs schatten dat in totaal zeventig procent van hun werktijd opgaat aan administratieve handelingen. Voor bijvoorbeeld een doorsnee moordonderzoek zijn rechercheurs naar eigen zeggen alleen al vijfduizend uur bezig met het aanvragen van bijzondere opsporingsbevoegdheden (bron).

Vijfduizend uur, dat zegt je misschien niet zoveel maar voor de meeste Nederlanders geldt dat ze zo’n 1.600 uur per jaar werken. Dat betekent dus dat er, omgerekend, 3 man een heel jaar bezig om bijzondere opsporingsbevoegdheden te krijgen voor een doorsnee moordonderzoek. Dan wil je niet weten hoeveel uur het kost als het niet om een doorsnee onderzoek gaat.

En 750 rechercheurs die fulltime bezig zijn met papierwerk. Ik kan me niet voorstellen dat die rechercheurs dat het leukste deel van hun werk vinden. Als dat dan ook nog eens 70% van de tijd van een rechercheur uitmaakt dan hoef je niet jaloers te worden. Dat moet toch eenvoudiger kunnen?

Ik heb er zelf geen onderzoek naar gedaan, maar het lijkt me dat je “goedkopere” krachten moet kunnen vinden die dit werk voor de rechercheurs uithanden nemen. Nu wil ik niet gelijk zeggen dat we dit papierwerk naar India uit moeten besteden, maar een onderzoekje kan natuurlijk geen kwaad.

Graag zou ik eens willen onderzoeken hoe dit efficiënter kan en ik heb al wel wat ideeën in mijn hoofd zitten. Natuurlijk lijkt het direct of dat meer geld kost, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. We moeten kiezen: willen we er meer geld aan uitgeven dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat we flink wat extra misdrijven op kunnen lossen. Willen we er niet meer geld aan uitgeven dan kunnen we (helaas) misschien afscheid nemen van een flink aantal rechercheurs (hopelijk met natuurlijke afvloeiing). De rechercheurs die we overhouden zetten we in voor echte rechercheurstaken en we zorgen ervoor dat er anderen zijn die het papierwerk voor het overgrote deel uit handen nemen.

Het zou zomaar kunnen zijn dat er een mooie business case te maken is. Heel benieuwd of we in tijden van bezuinigingen durven te onderzoeken hoe dit soort zaken efficiënter kunnen. Heel benieuwd ook wie deze business case verder oppakt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.