Britse politie sluit 2.000 valse webwinkels

De Britse politie heeft meer dan 2.000 frauduleuze webwinkels gesloten die er alleen op uit waren om consumenten op te lichten. De websites boden producten van Nike, Tiffany en Ugg voor spotprijzen aan. Consumenten die dachten een koopje te hebben gedaan, bleven uiteindelijk gedupeerd achter. Daarnaast bestaat ook de kans op identiteitsdiefstal en misbruik van creditcardgegevens die door de criminelen achter de websites werden buitgemaakt (bron).

Goedkoop is duurkoop en als het te goed lijkt om waar te zijn…dan is het dat meestal ook. Natuurlijk moeten we er voor waken dat criminele bendes bewust webwinkels openen om mensen op te lichten. Maar net zo goed moeten we de mensen wijs maken dat sommige zaken gewoon onmogelijk zijn. Het internet mag dan vaak goedkoper zijn dan een fysieke winkel (je hoeft immers niet op een dure A-locatie te gaan zitten) en internet winkels kunnen sterk op prijs concurreren. Het loont zeker de moeite om even goed te Googlen als je weer eens iets nieuws aan wilt schaffen. Grote kans dat je het ergens anders goedkoper kan vinden.

Maar aan dat “goedkoper” zitten natuurlijk grenzen en de kunst is nu juist om die grenzen te kennen. Iets dat in de meeste winkels € 100,- kost, kan op internet onmogelijk voor € 10,- worden aangeboden (ja, er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar ik zou mezelf toch even achter de oren krabben).

Een mooie richtlijn zou kunnen zijn om nooit voor de allergoedkoopste te kiezen en de webwinkel waar je spullen wilt kopen een keer door Google te halen. Kom je erg veel negatieve reacties tegen dan moet je nog een keer nadenken. Kom je helemaal geen reacties tegen dan zou ik ook nog een keer extra nadenken (want hoe lang bestaat die winkel eigenlijk al en is er al wel eens wat verkocht). Kom je een mix van positieve en negatieve reacties tegen dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je met een echte webwinkel te maken hebt.

Negatieve en positieve reacties, zul je denken? Ja, natuurlijk. Waar gewerkt wordt vallen spaanders en worden dus ook fouten gemaakt. Wat mij betreft helemaal geen probleem, het gaat er nu juist om hoe goed men is met het oplossen van die fouten. Vind je daarentegen alleen maar positieve reacties, juist dan zou ik ook nog een keer extra nadenken, klopt het echt, is iedereen echt zo tevreden of zit er een slimme criminele bende achter die jouw gedachte probeert te beïnvloeden? Zou zomaar kunnen, maar hoeft natuurlijk niet. Het kan natuurlijk zo zijn dat die ene winkel ook echt zo goed werk levert…wie weet.

Moraal van het verhaal is dat je natuurlijk niet zomaar overal je gegevens achter moet laten (om identiteitsdiefstal te voorkomen) en dat als het te goed lijkt om waar te zijn, dat het meestal ook is.

Hopelijk draagt dit toch weer een beetje bij aan de bewustwording…maar met de dure december maand voor de deur zullen er weer genoeg mensen op zoek gaan naar koopjes…en een aantal van deze mensen zal helaas teleurgesteld worden. Ach, als je het mij vraagt is dit slechts een klein percentage, helaas voor die mensen, maar het merendeel van de aankopen gaat volgens mij gewoon goed…er zijn ook nog eerlijke mensen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.