Consument wordt digibewuster in 2012

Eindgebruikers zullen zich volgend jaar verstandiger op het internet gaan gedragen en daardoor een minder zwakke schakel zijn. Dat voorspelt Mel Morris van anti-virusbedrijf Webroot. “Als het gaat om security zijn mensen altijd al de zwakste schakel geweest. In 2012 zal de onverschilligheid over security afnemen”, denkt Morris (bron).

Nou ik help het Mel Morris hopen, maar geloof er eerlijk gezegd weinig van. Maar misschien moet ik dat direct wat nuanceren. Er zullen inderdaad best wat mensen zijn die ietsiepietsie digibewuster worden in 2012, maar dat zullen er maar een beperkt aantal zijn en de stijging zullen we nauwelijks waar kunnen nemen. Sterker nog: terugkijkend op 2011 durf ik te beweren dat in 2011 “de consument ook digibewuster” is geworden (maar dan met dezelfde nuances…).

Bewustzijn gaat om veel meer dan beveiliging. Het gaat om ego’s, het gaat om eigen belang, het gaat er om wat het de consument oplevert. Kortom: het gaat veel meer om gedrag dan om kennis alleen. Natuurlijk zien we de laatste tijd meer en meer incidenten en er zijn vast mensen die die nieuws berichten nog lezen ook (hoewel er veel meer zijn die het niet lezen omdat het ze niet interesseert en omdat het hen toch niet zal overkomen). Daardoor kan het best zo zijn dat het kennisniveau toeneemt, maar vervolgens weet men niet wat men er zelf aan kan doen (in houding en gedrag).

Neem nu als voorbeeld de reclame die de Nederlandse Vereniging van Banken op dit moment voert om Phishing tegen te gaan. Hartstikke goed natuurlijk en er zijn zeker mensen die hierdoor nog eens extra na gaan denken. Maar daar zou het niet moeten stoppen. Men leert er alleen mee omgaan als men ook geconfronteerd wordt met concrete voorbeelden.

De phishing mails worden steeds beter (niet alleen op het gebied van internet bankieren trouwens), grote kans dat er veel mensen nog steeds intrappen. Denkt men goed na dan weet men echt wel dat een pincode niet zomaar overal ingetypt moet worden. Maar ja, “de mail van de bank gaf aan dat ik het moet doen omdat anders mijn rekening geblokkeerd werd”. Weinig mensen die kijken naar de echte afzender van de mail, weinig mensen die kijken naar de URL waar ze naar toe worden gesluisd en ja er stond wel een spelfoutje in de mail, maar dat kan de beste overkomen, toch?

Stel nu dat we erg voorzichtig omgaan met de mails van de banken. Dan kunnen we nog geconfronteerd worden met vele andere vormen van scams. Denk alleen maar aan al die vrijgezellen die via allerlei dating-sites zijn ingeschreven. Legio die mails van allerlei exotische (buitenlandse) dames ontvangen. “Wow, een reactie op mijn profiel…en kijk eens wat een mooie vrouw”. Ieder wel denkend mens zal natuurlijk twee keer nadenken, maar ja, maakt liefde niet blind?

Nee, we zullen ongetwijfeld ietsje digibewuster worden in 2012, net zoals we dat in 2013, 2014 en waarschijnlijk in 2049 ook zullen worden. Maar er blijft genoeg ruimte over voor de criminelen om de strijd met ons aan te gaan. Er is meer dan genoeg geld te verdienen, dus voorlopig zijn we daar nog niet vanaf. Worden we op een gegeven moment te digibewust op het ene gebied dan verzinnen de criminelen gewoon een andere manier om ons geld af handig te maken…ach, soms zijn we ook een te makkelijke prooi.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.