Camera’s Openbaar Vervoer herkennen gezichten

In het Rotterdamse openbaar vervoer wordt een proef gestart met camera’s die gezichten herkennen. De camera’s moeten helpen om de notoire overlastplegers en geweldplegers met een OV-verbod uit het openbaar vervoer te weren. Verder zouden de camera’s ook een bijdrage aan de veiligheid van reizigers leveren, aldus minister Hirsch Ballin (BZK). Het is echter onduidelijk waar hij dit op baseert. Steeds vaker wordt aangetoond dat cameratoezicht niet werkt in het oplossen en voorkomen van misdrijven (bron).

En met deze proef komen ze net nadat de OV-chipkaart is ingevoerd. Hadden ze dan niet beter jaren geleden al kunnen beginnen met gezichtsherkenning in het openbaar vervoer? Dan kan iedereen zich via de site gewoon met een webcam aanmelden en zijn tegoed ophogen. Kom je de bus in wordt je automatisch herkend en betaal je nooit meer teveel omdat je vergeet uit te checken. Zonde, een gemiste kans als je het mij vraagt want voor het oplossen en voorkomen van misdrijven hebben camera’s weinig meerwaarde.

De overlastpleger doet een petje op of draagt een zonnebril en daar gaat je proef. Niet dat ik er tegen ben, want als het maar één overlastpleger tegenhoudt dan wordt het toch weer een stukje veiliger in de bus. Maar het ultieme middel is het helaas niet. Nee, ik denk dat ik voorlopig toch maar veilig in mijn auto blijf zitten, de kans op een overlastpleger is daar toch een stuk kleiner…en als het regent hoef ik niet op een winderig perron te wachten op de trein die ik net gemist heb.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.