Nederlandse provider negeert bewaarplicht

De Nederlandse hostingprovider Greenhost stopt per direct met het loggen van e-mailverkeer en geeft klanten zelf de mogelijkheid of zij gelogd willen worden. Het vindt dat providers niet zonder meer de bewaarplicht hoeven te volgen. Daarnaast ziet het digitale vrijheden als “dé nieuwe uitdaging voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.” (bron)

Blijkbaar hebben ze een unique selling point gevonden om zich te onderscheiden van andere hostingproviders. Waarschijnlijk zijn hier twee soorten mensen (om maar eens te generaliseren) in geïnteresseerd:

  1. De paranoia beveiligings, en
  2. Alle andere mensen die iets te verbergen hebben

Ja ik weet het, het is wat kort door de bocht. Maar je moet toch een reden hebben om moedwillig een provider te kiezen? Ik zie mijn overbuurman niet zo snel bewust kiezen voor een provider die niets bewaard (omdat hij zich niet eens bewust is van wat er over hem allemaal gelogd wordt). Maar een nichemarkt kunnen ze hier misschien wel mee bereiken.

Binnenkort zal er waarschijnlijk wel een proefproces opgestart worden…en dan is het afwachten of Greenhost de wet juist geïnterpreteerd heeft. Winnen ze dit proefproces dan geef ik ze een goede kans…totdat een andere grote provider de wet ineens op dezelfde wijze interpreteert. Maar dan weten wij in ieder geval wie de eerste was die de markt voor privacy heeft opengegooid.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.