Eerste mens “besmet” met computervirus

Een Britse wetenschapper is de eerste mens in de geschiedenis die zelf met een computervirus besmet is geraakt. Hij infecteerde een RFID-chip, die vervolgens in zijn hand werd aangebracht. Via de chip, die op een geavanceerde versie lijkt waarmee huisdieren worden gechipt, krijgt hij toegang tot beveiligde locaties en kan hij zijn telefoon activeren. Tijdens tests demonstreerde hij dat het mogelijk is om via de geïmplanteerde chip externe systemen te infecteren…Als vervolgens andere RFID-chips met deze systemen verbinding hadden gemaakt, waren die ook besmet geraakt. De wetenschapper erkent dat het om een test gaat, maar benadrukt de risico’s als er in de toekomst geavanceerdere apparaten worden geïmplanteerd, zoals pacemakers en andere implantaten (bron).

Hoewel we als beveiligers natuurlijk continu proberen te waarschuwen voor risico’s en dit soort risico’s zeker onderkennen willen anderen het nog niet altijd geloven. De cultuur is nu eenmaal dat het allemaal best mee zal vallen en als het al gebeurt dan overkomt het toch een ander?

Hoe graag we mensen ook bewust willen maken van risico’s is dit wel een extreme manier om je gelijk te halen. Jezelf infecteren met een chip die je injecteert. Lijkt me toch wat ver gaan. Stel je voor dat de auto-industrie hetzelfde doet, dan zetten ze in plaats van dummy’s binnenkort echte mensen in tijdens de botsproeven. Volgens mij zijn ze die tijd al een poos voorbij…kunnen we daarmee concluderen dat de auto-industrie verder is dan de RFID-technologie? Misschien…hoewel de RFID-technologie ook in auto’s wordt toegepast.

In ieder geval ben ik blij dat ik mijn huisdieren niet heb laten chippen, had ik ze binnenkort moeten voorzien van anti-virus software. Oh ja, in de Baja Beach Club in Rotterdam konden bezoekers een aantal jaar geleden al een chip laten injecteren om makkelijk de rekening te kunnen betalen…hopelijk is er ook een manier gevonden om die chip weer te verwijderen anders moeten de huisartsen binnenkort ook informatie technologie gaan studeren.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.