Complexiteit: Aantal benodigde medewerkers tijdens de drukste periodes van de verandering

Vandaag gaan we in op de complexiteitsfactor: Aantal benodigde medewerkers tijdens de drukste periodes van de verandering

Een verandering kan zelden door één persoon worden doorgevoerd. In het merendeel van de gevallen geldt dat er veel mensen binnen de organisatie betrokken worden bij die verandering. Net als bij het totale budget geldt ook hier dat we moeten kijken naar de karakteristieken van de organisatie.

In een kleine organisatie is de betrokkenheid van 10 medewerkers een flinke aanslag op de capaciteit. Dit heeft direct impact op de dagelijkse processen en activiteiten. We moeten er rekening mee houden dat “de winkel tijdens de verbouwing” wel door moet blijven draaien.

Voor de grote organisaties kan wellicht een project team met 100 medewerkers worden vrijgemaakt terwijl de dagelijkse processen en activiteiten daar nauwelijks last van ondervinden en deze gewoon door kunnen blijven gaan.

Hoe meer medewerkers er bij de verandering betrokken worden, hoe moeilijker dat te managen valt. We moeten daarbij rekening houden met de “span-of-control” van de project manager en moeten wellicht een specifieke project organisatie inrichten voor deze verandering.

Project medewerkers kunnen zowel full-time als part-time deelnemen en kunnen zowel eigen medewerkers als extern ingehuurde medewerkers zijn. Project teams die door leveranciers geleverd worden vallen daarnaast onder de inkoopkosten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.