Computerwinkel steelt seksfoto’s Olympische atleet

De Olympische spelen staan voor de deur (en het EK kunnen wij in ieder geval als afgesloten beschouwen).

De seksfoto’s van een Australische atleet zijn in handen van een computerwinkel gekomen nadat de man zijn defecte Mac ter reparatie had afgegeven. Vervolgens besloten medewerkers van de officiële Apple reseller de afbeeldingen op internet te zetten…De winkeleigenaar ontkent het op de seksfoto’s te hebben voorzien, maar liet wel weten: “Als mensen ervoor kiezen om foto’s en persoonlijke informatie op hun computer te zetten, is dat hun beslissing.” Het kopiëren van de foto’s zou geen misdrijf zijn, aangezien de beveiliging van de computer niet werd omzeild. (bron).

Ja, hoe vaak hoor jij in je omgeving niet dat vrienden en bekenden hun laptop naar de computerwinkel hebben gebracht omdat er een virusmelding gegeven werd of er zich een andere storing voordeed? Blijkbaar vinden ze het bij een computerwinkel heel normaal om door jouw persoonlijke bestanden te bladeren en als ze iets smeuïgs tegenkomen vinden ze dat ze het recht hebben om daar mee te doen wat ze willen.

Je kunt zeker in twijfel trekken of het hier om een misdrijf gaat of niet. Als het mij zou overkomen dan zou ik serieus nadenken over een “proefproces”. Maar ja, nu is nog onbekend om welke atleet het gaat, start hij een proefproces dan komt dat in het nieuws en kun je er op wachten tot de foto’s wijd verspreid over het internet gaan.

Als eigenaar van een dergelijke laptop wordt je dus eigenlijk in de tang genomen. Geef je er zelf aandacht aan dan ziet straks heel het land of heel de wereld de foto’s. Maar doe je er niets tegen dan kunnen computerwinkels vrolijk hun gang blijven gaan.

Hoor jij dus binnenkort in je omgeving dat een van je vrienden zijn computer wegbrengt, vraag dan voor de zekerheid even of hij zijn privacy gevoelige gegevens (zoals foto’s, maar denk ook aan andere bestanden als belastinggegevens, creditcardnummers, etc.) wel een beetje beveiligd heeft. Al is het maar met een simpel wachtwoord. Is dat het geval en worden de gegevens dan alsnog bekeken dan is in ieder geval de beveiliging omzeild en is er wel degelijk sprake van een misdrijf.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.