Helft IT-managers steelt bedrijfsgegevens bij ontslag

Ik kan me herinneren dat we het er in het verleden ook al eens over gehad hebben en hoewel ik de exacte cijfers niet helder meer voor ogen heb, is er gevoelsmatig niet zoveel veranderd de afgelopen jaren.

De helft van de IT-mangers die weet dat ze morgen ontslagen worden, neemt bedrijfsgegevens mee, zoals wachtwoorden en klantgegevens. Dat blijkt uit onderzoek onder 820 IT-managers in Amerika en Europa. Verder blijkt dat 45% van de managers toegang tot informatie op systemen heeft die niet nodig voor de dagelijkse werkzaamheden is (bron).

In tijden van reorganisaties zijn dit soort berichten goed om te delen. Helaas zullen we afscheid moeten nemen van een aantal medewerkers en daarbij proberen we (hopelijk) zo sociaal mogelijk met ze om te gaan. Het is immers allemaal al vervelend genoeg.

Toch zien we dat er te weinig rekening wordt gehouden met de rechten die die medewerkers hebben en de informatie waar ze bij kunnen. Voor je het weet is een deel van jouw vertrouwelijke informatie gekopieerd of gemanipuleerd. Voor je het weet zijn er bestanden weg die op de “persoonlijke” harde schijven van de medewerkers stonden.

Ook bij dergelijke reorganisaties moet je goed kijken naar de risico’s en de bedrijfscontinuïteit. Helaas gebeurt dat nog niet of slechts minimaal. Er wordt gekeken naar de grote hoop mensen en daarvan moet er van een bepaald percentage afscheid worden genomen. Je kunt vaak al je vraagtekens zetten bij hoe de daadwerkelijke selectie plaatsvind, maar dat is meer een managementprobleem dan een security issue.

Juist als we weten dat er onzekerheid gaat ontstaan in de organisatie zullen we de controles aan moeten scherpen. Maar helaas bezuinigen we meestal eerst op die controles en/of controleurs. Zij leveren immers al helemaal geen directe bijdrage aan de omzet en winst. Nee, sterker nog, zij zijn een directe kostenpost waar we op kunnen bezuinigen.

Ja, dan vraag je er als organisatie natuurlijk ook wel om. Toch is er maar weinig bekend over de echte schade die organisaties hiermee lopen. En ik denk dat die ook moeilijk in echte Euro’s (of Dollars in dit geval) is uit te drukken. Je zou je als organisatie af moeten vragen hoeveel klanten je bent verloren na je reorganisatie, hoeveel de omzet (relatief) is gedaald en welke informatie allemaal niet meer beschikbaar is. Maar of je daar een echt antwoord op zult vinden is de vraag.

Zaak is wel om, juist in tijden van reorganisatie en onzekerheid, goed de risico’s in de gaten te houden en de controles op te schroeven…maar, eerlijk is eerlijk: dat lijkt tegen dovemansoren gezegd want in de praktijk bezuinigen we daar eerst maar eens op.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.