Datalek? Pas op voor boete!

Bijna iedere week komen tal van organisaties in het nieuws vanwege het lekken van gevoelige bedrijfsdata. De oorzaak zit meestal in kwaadaardige aanvallen door hackers. Het gevolg is dat de privé-gegevens van met name consumenten op straat komen te liggen. Voor staatssecretaris Teeven van Justitie en Veiligheid een reden tot een wetsvoorstel, waarbij bedrijven en instellingen kunnen worden beboet als zij hun beveiliging niet op orde hebben (bron).

Hoewel je er over kunt twisten of de meeste datalekken daadwerkelijk door kwaadaardige aanvallers veroorzaakt worden is de strekking van het verhaal dat je als organisatie ervoor moet zorgen dat je beveiliging op orde is omdat je anders een boete kunt krijgen.

Nu moet je als organisatie niet wakker liggen van die boete. Je moet je beveiliging niet op orde brengen om boetes te voorkomen. Nee, je moet je beveiliging op orde hebben omdat je gegevens van klanten in bezit hebt die ze je in vertrouwen hebben gegeven. Je moet zorgen dat je beveiliging op orde is om waardevolle data niet te verliezen. Je moet je beveiliging op orde hebben om te voorkomen dat je bedrijfsprocessen stil vallen. Nou ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan met de redenen voor een goede beveiliging.

Die redenen zijn er trouwens al jaren maar die lijken binnen veel organisaties toch niet goed aan te slaan. Het is voor velen een ver van mijn bed show onder het mom van: dat gebeurt ons toch niet.

Misschien is het dan wel goed om boetes op te leggen en misschien is het wel goed als managers inderdaad meer aandacht aan beveiliging gaan besteden om die boete te voorkomen (en daarmee hun eigen bonus veilig te stellen).

Waarom je het ook doet, houd er rekening mee dat beveiliging alleen maar goed geregeld kan zijn als dat vooraf wordt gegaan door een goede manier van risico management, door de juiste combinatie van technische, procedurele, organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. En als we dan toch zo lekker bezig zijn, zullen we dan ook direct de business continuity op orde brengen? Gaat het dan toch fout dan kunnen we er in ieder geval voor zorgen dat de schade beperkt blijft.

Heb je als security manager nooit goed draagvlak kunnen krijgen bij het management dan kun je het nu misschien proberen door ze te wijzen op het risico van boetes. Wij weten dan wel dat we het eigenlijk over bijvoorbeeld het voorkomen van imagoschade hebben…maar dat hoeven zij niet te weten.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.