Valse e-mail incassobureau verspreidt digitale bankrover

De afgelopen dagen hebben duizenden Nederlanders een bericht van incassobureau Straetus Incasso ontvangen, maar in werkelijkheid wordt geprobeerd om een Trojaans paard te installeren dat geld van online bankrekeningen steelt. Het incassobureau heeft inmiddels een waarschuwing op de website geplaatst dat het de e-mails niet heeft verstuurd. De e-mails melden dat er een vordering tegen de ontvanger openstaat. Om de vordering te bekijken moet de ontvanger een link openen (bron).

Nu er meer en meer mensen last lijken te krijgen van de economisch zwaardere tijden, spelen de cyber criminelen daar handig op in. Doe je voor als een incassobureau en de kans is groot dat de ontvanger zich een hoedje schrikt en op de link klikt.

Niemand zit te wachten op de deurwaarder en het kan natuurlijk best zo zijn dat je een keer vergeten bent om een rekening te betalen. Die heb je wel gezien maar is tussen het oud papier terecht gekomen en nooit betaald. Een vrij reëel scenario, lijkt me. Maar ontvang je een mail van een incassobureau dan moet je nu dus extra op je hoede zijn. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat je helemaal geen schulden hebt (gelukkig maar) maar dat je slachtoffer wordt van een trojan horse (helaas).

Je bent gewaarschuwd. Volgende keer toch maar gewoon netjes op tijd de rekeningen betalen dan kun je mailtjes van een zogenaamd incassobureau gewoon ongelezen verwijderen. Wil dat incassobureau echt wat van je dan sturen ze je wel een officiële brief, bellen ze of komen ze bij je aan de deur. Ik hoop dat beide jou nooit zullen gebeuren: geen deurwaarder aan je deur en geen slachtoffer van een trojan horse.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.