De beste wensen en een veilig 2012

Allereerst natuurlijk allemaal de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Als je de Staatsloterij of Postcode loterij niet hebt gewonnen en als jouw bedrijf tijdens de feestdagen niet is afgebrand, is het vandaag weer tijd om aan de slag te gaan. Maar niet voordat je natuurlijk eerst al je collega’s de hand hebt geschut en een goed 2012 hebt gewenst.

Uiteraard zijn we benieuwd wat dit nieuwe jaar ons zal brengen. Wat gaat de economie doen, blijft de Euro nu wel of niet bestaan en krabbelen we weer eens uit de recessie? Welke beveiligingsincidenten zullen we dit jaar allemaal in het nieuws zien, welke daarvan treffen jouw organisatie en wat gaan bedrijven eraan doen om deze incidenten te voorkomen?

Zo aan het begin van dit nieuwe jaar is het allemaal nog koffiedik kijken. Feit is wel dat we 2011 af hebben kunnen sluiten met allerlei beveiligingsincidenten die we in 2012 toch liever willen voorkomen. Daarvoor kunnen we nu (of morgen) al beginnen met de eerste stap: risicoanalyse.

Mijn persoonlijke (beveiligings)wens voor 2012 sluit daar mooi bij aan. Laten we van 2012 het jaar maken waarin we stoppen met investeren in beveiligingsmaatregelen zonder dat er daarvoor een goede risicoanalyse is gemaakt. Zo zorgen we er niet alleen voor dat er meer risico’s daadwerkelijk worden afgedekt, maar zo zorgen we er ook voor dat de kosten en baten met elkaar in evenwicht blijven. We kunnen ze verantwoorden aan het management, gaan efficiënt met de beveiligingsbudgetten om en houden aan het eind van dit jaar misschien nog een deel van dat budget over.

Het lukraak geld uitgeven aan allerlei losstaande beveiligingsmaatregelen, die meer schijnveiligheid dan beveiliging opleverde, is zo 2011…nu breekt een periode aan waarbij we de beveiligingmaatregelen baseren op de operationele risico’s en uiteindelijk op de “enterprise risks” en die blijven voor 2012 ongewijzigd: omzet, kosten en imago, al het andere is daar een afgeleide van.

Als het ons lukt om deze gedachte vast te houden, dan kijken we op 31 december 2012 vast terug op een veilig 2012.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.