De jeugd van tegenwoordig…

In Nederland zijn 92 jeugdbendes actief die crimineel zijn. Daarnaast zijn er 327 jeugdgroepen die overlast veroorzaken en 1341 jeugdgroepen die hinderlijk zijn.

Het grootste deel (75 procent) van de jeugdgroepen die problemen veroorzaken valt in de lichtste categorie: hinderlijk. Deze groepen zijn luidruchtig, hangen rond, er zijn wat schermutselingen, incidenteel is er sprake van vernielingen of andere lichte criminaliteit. Het gaat om autoriteitsgevoelige jongeren die nog wel te corrigeren zijn.

De overlastgevende groepen (19 procent) treden af en toe provocerend op, vallen omstanders wel eens lastig (uitschelden of zelfs intimideren) en plegen regelmatig vernielingen. Geweld wordt niet geschuwd en de jongeren zijn minder goed te corrigeren. De lichtere vormen van criminaliteit waar de groepen zich schuldig aan maken, worden doelbewuster gepleegd.

De criminele jeugdgroepen (5 procent) bestaan (in ieder geval voor een deel) uit jongeren die behoorlijk op het criminele pad zijn geraakt. Ze zijn al vaker met de politie in aanraking gekomen. De jongeren plegen meer en meer criminaliteit voor het geld dan voor de kick of het aanzien. De criminele feiten zijn ernstiger dan bij de andere jeugdgroepen en ze schrikken ook niet terug voor het gebruik van geweld (bron)

De vraag is natuurlijk hoeveel van de hinderlijke jeugd straks carriere maakt naar overlastgevend of zelfs crimineel. De jeugd van tegenwoordig…je zou bijna in zo’n gezegde gaan geloven. Een slechte ontwikkeling en straffen schrikt ze ook niet meer af. Enerzijds omdat de straffen gewoon lachwekkend zijn, anderzijds omdat een straf juist statusverhogend werkt.

Heb je (voor Nederland) een flinke straf achter de rug dan is jouw kostje in de groep wel gekocht en hoef je zelf het vuile werk niet te doen. Daar heb je dan je mannetjes voor. Vaak zijn deze criminelen banger voor hun moeder dan voor de rechter.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.