De omgang met brandblusmiddelen

Inmiddels weten we welke brandblusmiddelen we nodig hebben en we hebben het gebouw rijkelijk voorzien van de juiste middelen op de juiste plaats. Onze leverancier komt jaarlijks de blusmiddelen controleren zodat we altijd over voldoende materiaal beschikken. Nu alleen de medewerkers nog.

De vraag:
Zijn de medewerkers opgeleid in het gebruik van de aanwezige blusmiddelen?

We kunnen niet van ongetrainde medewerkers verwachten dat ze eens flink de brand te lijf gaan. De risico’s zijn gewoon te groot. We zagen al dat zo’n 90% failliet gaat na een grote brand, maar we willen zeker geen mensenlevens in gevaar brengen of collega’s verliezen tijdens een brand, toch?

We kunnen en mogen er niet van uit gaan dat onze medewerkers weten wat ze moeten doen, als we ze niet getraind hebben. Sterker nog: een medewerker die in de dagelijkse gang van zaken heel stabiel lijkt, zou tijdens een brand wel eens helemaal kunnen flippen. Voer dat maar terug op de oerinstincten van de mens: vluchten of vechten.

Vanuit de wetgeving zijn er allerlei regels als het gaat om EHBO, BHV en brand. Hoe ze exact in elkaar steken moet ik je hier helaas schuldig blijven. Persoonlijk vind ik dat ook niet zo erg. Het is dan misschien je goed recht om het minimale te doen dat de wet je voorschrijft. Maar heb je, als werkgever, niet een verantwoordelijkheid naar je medewerkers toe? Voel je je niet verplicht om ze aan het eind van de werkdag weer veilig naar huis te kunnen laten gaan?

In grotere organisaties zijn er hele BHV-afdelingen waar veelal ook getraind wordt met het omgaan met kleine blusmiddelen. In kleinere organisaties doen we niets of hebben we misschien net een BHV-er rondlopen (die altijd vrij zal zijn als je hem of haar net nodig hebt, zul je altijd zien). Toch is het ook voor kleinere organisaties niet zo’n gek idee om je medewerkers goed te trainen. Zij zijn veelal directer betrokken bij jouw bedrijf en gaan misschien zelfs letterlijk voor je door het vuur.

Doe je het niet vanuit je eigen gevoel, hou dan nog even rekening met de statistieken: 90% kans op een faillissement na een brand. Dat zou toch moeten overtuigen. Wellicht kun je zelfs een modus vinden om EHBO en training kleine blusmiddelen te zien als een teambuilding. Misschien kunnen we er zo zelfs nog meer van profiteren. Natuurlijk kan zo’n training best spannend zijn, maar is dat nu niet juist waar we naar op zoek zijn bij teambuilding?

Als je volgende keer voor de keuze staat om weer vlotten te gaan bouwen voor de teambuilding, dan kun je ook eens overwegen of je niet iets kunt doen waar iedereen bij gebaat is. Een win-win-win situatie. Jij weet zeker dat je medewerkers getraind zijn, je medewerkers voelen zich onderdeel van het team en ook buiten het werk zijn deze skills te gebruiken (stel je voor dat een medewerker in het weekend iemands leven kan redden, misschien zelfs dat van je concurrent).

Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen een brand te lijf gaan als ze niet weten wat ze moeten doen en welk blusmiddel ze moeten gebruiken. De kosten voor training staan zeker in verhouding tot het risico dat je loopt. Zit er een teamuitje aan te komen? Dan zou je dit toch eens moeten overwegen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.