Detailhandel verliest terrein aan internet

In hoeverre het nu echt nieuws is en of het niet een onderzoek is naar de bekende weg is laat ik hier even in het midden. Het is wel belangrijk genoeg om duidelijk te maken aan ondernemers omdat de continuïteit van hun organisatie anders echt in gevaar komt.

Het aantal zelfstandige ondernemers in de woon- en modebranche zal de komende tien jaar fors dalen. Consumenten kopen producten steeds vaker via internet. Een grote groep ondernemers beseft dit onvoldoende en verliest het contact met de klant (bron).

Vorige week hadden we het al over het faillissement van de videotheken, helaas hebben zij te lang gewacht om met de nieuwe economie mee te kunnen doen. Dit gevaar ligt echter ook op de loer voor vele zelfstandige ondernemers in het MKB en dan echt niet alleen in de woon- en modebranche.

Deze trend zien we natuurlijk al langer aan komen, maar er zijn nog teveel ondernemers in het MKB die: of hun kop in het zand steken, of met de handen in het haar zitten omdat ze echt niet weten wat ze moeten doen om over een aantal jaar nog te bestaan.

Juist, dit is niet zozeer een beveiligingsrisico (hoewel je daar bij nieuwe ontwikkelingen dan weer wel rekening mee moet houden), nee dit is een direct continuïteitsrisico en dat is misschien nog wel vele malen erger.

Toevallig help ik in mijn beperkte vrije tijd ook wat MKB-ers om ideeën op te doen voor de nieuwe economie. Waarom? Omdat ik daar rijk van wordt? Nee want het is allemaal liefdewerk oud papier. Nee ik doe dat om deze MKB-ers te helpen en mezelf te dwingen om me in deze nieuwe ontwikkelingen te blijven verdiepen.

Ik geef het je te doen om als kleine zelfstandige het op te nemen tegen de grote jongens. Jij hebt al genoeg sores met je winkel. Toch is het verstandig om niet al te lang te wachten met nieuwe ontwikkelingen, voor je het weet ben jij de volgende videotheek en moet je je faillissement aanvragen.

Er zal een hoop gebeuren de komende jaren, daar heb je geen onderzoek voor nodig. De vraag is hoe de kleine zelfstandigen daar mee omgaan. Ik denk dat ze hun krachten moeten bundelen en gezamenlijk naar een oplossing moeten zoeken. Jij met je ene winkeltje op de hoek (niet denigrerend bedoeld overigens want ik heb juist groot respect voor alle MKB-ers, ga er maar aan staan) gaat het anders niet redden.

Het is dat ik te weinig tijd en technische kennis heb, maar welke partij staat op om al die kleine zelfstandigen een platform te bieden om hun eigen internet winkel te beginnen? Een virtueel winkelcentrum, zal het er ooit van komen?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.