Nederland sluit DNA-verdrag met VS

Zeg maar dag tegen je privacy (en je geplande vakantie naar Amerika):

De Nederlandse overheid heeft een verdrag met de Amerikaanse overheid gesloten voor het uitwisselen van DNA-profielen en vingerafdrukken van verdachte personen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en Deputy Secretary Jane Holl van het Department of Homeland Security tekenden vandaag het Prevention and Combating of Serious Crime-verdrag (PCSC). Het verdrag zal nu ter goedkeuring aan het Parlement worden voorgelegd.

Het verdrag bepaalt dat Nederland en de Verenigde Staten op individuele basis gegevens kunnen opvragen over DNA-profielen en vingerafdrukken, die zijn afgenomen van verdachten. Ook DNA-profielen en vingerafdrukken die bij een misdrijf zijn aangetroffen, zonder dat er een verdachte in beeld is, kunnen worden vergeleken. De landen krijgen hiervoor, via een nationaal contactpunt, toegang tot elkaars databases met linkgegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen (bron).

Is dit niet juist waar we zo bang voor zijn? Koppeling van gegevens en overheden die er onderling gebruik van kunnen maken? Een zware aanslag op de privacy als je het mij vraagt. En hoewel ik niet veel te verbergen heb, weet ik nog niet of we hier nu zo blij mee moeten zijn.

Hoewel ze het hier nog specifiek hebben over de DNA-profielen en vingerafdrukken van verdachten vraag ik me af of ze niet de koppeling leggen met de database met vingerafdrukken die de Amerikanen inmiddels hebben. Iedere keer als je Amerika in komt worden je vingerafdrukken genomen. Als blijkt dat die database ook gekoppeld wordt dan kan de Nederlandse overheid ineens ook beschikken over mijn vingerafdrukken.

Niet dat ze die op de plaats delict zullen aantreffen maar je weet nooit. Stel je bent net ergens in een winkel geweest, je hebt daar je DNA en vingerafdruk achter gelaten omdat je toch een cadeautje voor 5 december moest kopen. Nadat jij de winkel verlaten hebt wordt hij overvallen door 2 gemaskerde mannen met handschoenen aan…zij zullen waarschijnlijk minder DNA achterlaten dan jij en vingerafdrukken van hen zijn zeker niet te vinden.

De politie besluit om van haar recht gebruik te maken en checkt even de gevonden vingerafdrukken in de database van de Amerikanen…guess what…ze vinden mijn vingerafdrukken omdat ik net terug ben uit Amerika.

Hoef ik niet gek op te kijken als ze ’s nachts ineens voor mijn deur staan en me een paar dagen eenzame opsluiting bezorgen.

Een doom-scenario? Ik hoop het van ganser harte, maar vrees dat er meer en meer gegevens gekoppeld en onderling uitgewisseld worden…zolang dat goed gaat kunnen we daar geen bezwaar tegen maken maar eens gaat het fout en dan gaat het goed fout.

De strijd tussen privacy en veiligheid…voorlopig heeft privacy een tegendoelpunt gekregen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.