Dierenactivisten opgelet: Speurratten ingezet voor mijnendetectie

Een Antwerpse organisatie gaat met speciaal getrainde ratten mijnen zoeken in Angola. Apopo leert de lokale bevolking om grote Afrikaanse ratten op te leiden tot volleerde mijnenvinders. De organisatie heeft meer dan honderd getrainde ratten die zeven tot acht jaar ingezet kunnen worden. Behalve voor mijnendetectie zet Apopo de ratten ook in voor tuberculosedetectie in Tanzania (bron).

Het klinkt alsof onze zuiderburen een rattenplaag hebben die ze op een edele manier op willen lossen. Stuur de ratten gewoon naar Afrika, dan zijn zij er in ieder geval van af. Wij Nederlanders zetten binnenkort onze eiken processie rupsen misschien in om water te zoeken in Afrika.

Dierenactivisten hoor je altijd over de dierproeven en hoe dieronvriendelijk dat allemaal is. Ben benieuwd wat ze hiervan vinden, het lijkt me toch erg risicovol voor de ratten om mijnen te moeten vinden. Gelukkig kunnen ze 7 tot 8 jaar ingezet worden, als ze tenminste niet op een mijn stuiten of door een leeuw worden opgegeten.

Volgens mij zijn er effectievere manieren om de mijnen op te ruimen, wel eens gehoord van een mijnenveger?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.