Dol dwaze dagen bij de Bijenkorf…maar dan anders

Jullie zullen het ongetwijfeld vorige week in het nieuws hebben gezien…de Bijenkorf hield, speciaal in Rotterdam, een test met de nieuwe aanpak voor de Dol Dwaze Dagen. De test is geslaagd want er zijn veel dure sieraden over de toonbank gegaan.

Alle gekheid op een stokkie. Leuk is het natuurlijk voor de Bijenkorf niet, maar het geeft alle andere retailers wel weer een aantal “lessons learned” zullen we maar zeggen. Een van de basis ideeën bij fysieke beveiliging is dat je de waardevolle artikelen niet etaleert. Lastig natuurlijk als je een winkel bent, maar in de nachtelijke uren zeker haalbaar. De schade bedraagt nu een aantal tonnen, daar kan een simpele kluis oplossing voor bieden.

De volgende les die we kunnen leren is dat we onze risico analyse opnieuw uit moeten voeren als er zich wijzigingen in de omgeving hebben voorgedaan. In dit geval betrof het de verbouwing van het pand ernaast waardoor de derde verdieping bereikbaar werd. Raam forceren en naar binnen. Dat kan voorkomen worden door continu de risico’s te analyseren en aanvullende (tijdelijke) maatregelen te nemen als dat nodig is.

Verder horen we niemand over een alarmsysteem dat af is gegaan. Ik ga er toch vanuit dat dergelijke systemen aanwezig zijn. Het zou kunnen dat de doorloop van de derde etage naar de Diamond Corner niet onder de detectie viel waardoor de criminelen rustig hun gang konden gaan. Als dat inderdaad zo is dan zouden we nog eens goed moeten kijken naar de delen binnen het gebouw die onder de detectie vallen. Als het voor de criminelen mogelijk is om buiten het gedetecteerd gebied te blijven dan zullen ze dat zeker niet nalaten. Op die manier “koop” je immers veel tijd want er wordt pas ingegrepen nadat er gedetecteerd is.

Kortom: zonder de exacte details te kennen kunnen we een aantal geleerde lessen direct toepassen op onze eigen winkel. Wacht daar niet mee, maar doe het vandaag nog.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.