MKB´er voelt zich niet veilig bij storten contant geld

Dit lijkt weer een onderzoek in het kader van: Wij van WC-eend, adviseren WC-eend. Maar goed, we laten het niet onaangekondigd aan ons voorbij gaan.

Bijna een op de drie ondernemers voelt zich niet veilig bij het wegbrengen van contant geld naar de bank of bij de aanwezigheid van cash op de werkvloer. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Veilig met cash’ van G4S…Slechts 4% van de MKB’ers zet waardetransport in. 76% van de MKB’ers stort nog steeds zelf het contant geld af of laat dit door een medewerker doen. Meer dan de helft van de ondernemers geeft aan dit minimaal eens per week te doen bij de bank (56%). Het gaat in dit geval voornamelijk om bedragen tot € 1000,- (48%) of bedragen tussen de € 1000,- en € 2500,- (29%). Meer dan een derde (37%) haalt nog zelf wisselgeld op bij de bank (bron).

Voer voor criminelen, want die kennen de statistieken nu ook. Maar waar aan voorbij wordt gegaan is de reden van het zelf afstorten. Het merendeel van de retailers vindt het inzetten van waardetransport een te dure oplossing voor het relatief kleine bedrag dat ze af willen storten. Daar kunnen we natuurlijk makkelijk over heen stappen, maar plaats jezelf eens in de schoenen van die retailer.

De hele week hard gewerkt voor ons geld, nu zit de kassa (of hopelijk de kluis) vol met een bedrag dat door de verzekeraar niet meer verzekerd is. We zullen het geld dus op de bank moeten storten. Het storten van dat bedrag kost de retailer al geld, moet je nagaan wat er aan winst overblijft als hij ook nog eens besluit om daarvoor een waardetransporteur in te zetten. Er blijft zo weinig van zijn zuur verdiende centjes over.

Op zich zijn er al hele goede oplossingen voor het veilig afstorten of afvoeren van geld. Denk alleen maar aan de zogenaamde “inkt-cassettes”. Bij inzet van dergelijke middelen is een dure, zwaar bepantserde waardetransport auto in principe overbodig. In principe, juist, je leest het goed. De oorsprong zit hem in de wet- en regelgeving op dit gebied.

Bij het opstellen van de (inmiddels verouderde) wet- en regelgeving is nog uitgegaan van de bepantserde waardetransport auto. De zogenaamde “end-to-end” oplossingen (die bijvoorbeeld met een inkt-cassette bereikt zou kunnen worden) zijn daarbij buiten beschouwing gelaten (omdat ze toen nog in de kinderschoenen stonden). Onduidelijk is wie nu het initiatief gaat nemen voor nieuwe wet- en regelgeving. De waardetransporteurs in ieder geval niet, die beschermen graag de markt en hun investeringen (lees: hun wagenpark). Erg? Ach, daar heb ik nu even geen mening over die ik wil ventileren…maar daarin zit hem wel een groot deel van het probleem.

We moeten dus niet verbaasd kijken naar die retailer die het inzetten van waardetransport te duur (en te lastig) vindt? Nee, dat is slechts het gevolg van een probleem met een andere oorzaak. Willen we het anders doen dan zal eerst de wet- en regelgeving op dit gebied aangepast moeten worden waarna de kosten voor de retailer naar beneden toe bijgesteld kunnen worden. Willen we de MKB-er een veiliger gevoel geven, dan zullen we met de juiste eerste stap moeten beginnen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.