EC stelt nieuwe eisen aan bodyscanners

Het is alweer een flink aantal maanden geleden dat we het hier hadden over de bodyscanners die we tegenwoordig op veel vliegvelden vinden. En als er dan weer eens iets over in het nieuws komt, ja, dan kunnen we het niet laten om daar maar weer eens een onderwerp aan te wijden.

De Europese Commissie heeft nieuwe regels aangenomen voor het toepassen van bodyscanners op vliegvelden…Zo mogen de bodyscanners geen afbeeldingen opslaan, bewaren, kopiëren of afdrukken. Ongeautoriseerde toegang tot de afbeelding is verboden en moet ook voorkomen worden. Ook moeten reizigers worden geïnformeerd over de omstandigheden waaronder de controle plaatsvindt. Daarnaast hebben reizigers het recht om de bodyscan te weigeren en een alternatieve screening methode te kiezen. Om de gezondheid van passagiers te beschermen zijn bodyscanners die röntgenstralentechnologie gebruiken verboden (bron).

Ik weet natuurlijk niet hoe vaak jij de afgelopen jaren op Schiphol bent geweest, maar inmiddels ben ik een aantal keer geconfronteerd geweest met deze bodyscanners. En ik moet je zeggen: het geeft je toch een dubbel gevoel.

Natuurlijk wil je niet dat er allerlei terroristen bij je in het vliegtuig zitten, de vraag is natuurlijk wel of die hun wapentuig gewoon als handbagage mee zullen nemen. Zeer waarschijnlijk hebben die andere kanalen om er voor te zorgen dat ze tot de tanden toe gewapend in een vliegtuig kunnen zitten. Maar goed, laten we het daar maar niet over hebben.

Nee, het dubbele gevoel dat ik er bij heb, is dat het toch wel erg gemakkelijk is. Je neemt plaats in de bodyscanner die nog wel wat weg heeft van een verticale zonnehemel. Even de armen omhoog en zoef-zoef, de scan zit er op. Als je zo slim bent geweest om je riem en sieraden af te doen, is de kans groot dat je zo door kunt lopen. Gemak dus, dat is het gevoel aan de ene kant.

Aan de andere kant vraag ik me wel af wat voor straling ze gebruiken en hoe veilig dat dan is voor mijn “volksgezondheid”. Röntgenstralen mogen dan verboden zijn (in de EU), maar wat ze dan wel gebruiken zal voor velen van ons een raadsel zijn. Twijfel aan de andere kan dus over hoe goed het voor de gezondheid is. Maar er is nog meer twijfel. Wat doen ze met de scan en wat kunnen ze nu precies wel en niet zien. Privacy boven veiligheid of toch liever andersom?

En ja, je kunt natuurlijk altijd kiezen voor die alternatieve scanmethode. Kans is dan natuurlijk wel aanwezig dat je even apart in een hokje moet. Drie keer door de knieën en even flink kuchen. De rij achter je zal het je echt niet kwalijk nemen dat ze nog langer moeten wachten voor ze door de check kunnen…nee hoor, men staat daar voor de lol.

Ach, we doen het voorkomen of we een keus hebben, maar is die keus ook echt een alternatief of worden we met lichte dwang toch gedwongen om ons als kuddedieren mee te laten voeren? Eerlijk is eerlijk, ik heb me bij het lot neergelegd en maak toch maar gebruik van de scanner…in de hoop dat mijn twijfels ongegrond zullen zijn en blijven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.