Nederlands leger richt zich op cyberoorlog

Nederland krijgt in januari 2012 een nieuw krijgsmachtonderdeel, dat zich volledig gaat toeleggen op het voeren van internetoorlogen. Wie handig is met een toetsenbord kan oorlogen ingrijpend beïnvloeden. Met de vorming van een ’digitale taskforce’, wil de krijgsmacht laten zien dat het menens is op het internet (bron).

Natuurlijk weten we allemaal dat we meer en meer oorlogen zullen krijgen in de virtuele wereld. Deze zullen voorlopig nog wel aangevuld worden met kogels, bommen en granaten, maar denk je eens in. Je kunt een heel land ontwrichten als je de bevolking kan weghouden van hun primaire levensbehoeften. Je zorgt er gewoon voor dat men het water uit de kraan niet meer durft te drinken, je voorkomt dat voedsel getransporteerd kan worden, je zorgt voor elektriciteitsstoornissen en voorkomt dat men onderling kan communiceren. De radiofrequenties worden platgegooid en er ontstaat chaos. Voor zover je je er nog niets bij voor kon stellen, kun je dat nu wel. En geloof me, er is nog veel meer mogelijk.

Op zich nog weinig opmerkelijks. Gewoon feiten en we zullen daar zeker mee geconfronteerd worden in de toekomst. Geen menselijke slachtoffers door rondslingerende kogels, maar ze langzaam uit laten drogen en uit laten hongeren. Geen fraai vooruitzicht, toch?

Wat dan weer wel opmerkelijk is, is dat we spreken over Defensie. Of in gewoon Nederlands: bescherming. Nu is er inderdaad de afgelopen jaren niet zoveel te beschermen geweest dus hebben we onze bijdrage geleverd aan allerlei vredesmissies. Nee, daar gaan we hier geen discussie over voeren. Er zijn mensen tegen en er zijn mensen voor.

Nu gaan we dus een krijgsmachtonderdeel oprichten dat zich gaat richten op internetoorlogen. Maar draaien we de wereld dan niet een beetje om? Zouden we geen krijgsmachtonderdeel op moeten richten dat zich gaat richten op internetdefensie? Gaan we nu ineens actief meedoen in allerlei oorlogen op het internet (die, als je het mij vraagt, allang bezig zijn)?

Zouden we de aandacht niet beter kunnen richten op het beschermen van onze kritieke infrastructuur? Ja, ik weet het, daar lopen al allerlei initiatieven voor, maar hoe goed die zijn is slechts voor een enkeling echt inzichtelijk.

Nee, voor we actief ten strijde trekken, zou ik persoonlijk toch graag een iets beter gevoel willen hebben bij de beveiliging van onze eigen infrastructuur. Ik heb liever dat we die zowel virtueel als fysiek goed beschermen zodat we recht doen aan Defensie. Maar het zal altijd wel een spanningsveld blijven, we noemen het het Ministerie van Defensie, maar spreken wel over krijgsmacht.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.