Eerste Kamer tegen landelijk EPD

Voorlopig komt er geen landelijk elektronisch patientendossier, een meerderheid van de Eerste Kamer is namelijk tegen, zo meldt dagblad De Pers. Uit een rondgang van de krant blijkt dat de Senaat het bijna vijftig miljoen euro kostende landelijke systeem te duur vindt. De Senatoren noemen het wetsvoorstel ‘absoluut prematuur’ en ‘een veel te griezelig avontuur’ (bron).

Ehm, inmiddels is het elektronisch patientendossier al zo vaak behandeld dat het een beetje een vervelend onderwerp begint te worden, maar goed, deze kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan. De vraag die ik me stel gaat eigenlijk geeneens over het EPD maar over de wijze waarop dergelijke beslissingen verlopen. Moet de Eerste Kamer niet in een veel vroeger stadium betrokken worden als ze bedenkingen hebben? Nu zijn er allerlei partijen druk aan het ontwikkelen geslagen, er zijn miljoenen mee gemoeid, veel discussies gevoerd, burgers ongerust gemaakt en nu is de Eerste Kamer ertegen (overigens zie ik niet direct terug dat ze zich zorgen maken om privacy of beveiliging, maar goed, dat terzijde).

CDA-senator Hans Franken valt partijgenoot Ab Klink af door te stellen: Als de wetgever iets wil wat al die dokters niet willen, dan kun je er maar beter niet aan beginnen. Een mooie stelling van de heer Franken die in dit geval de spijker op zijn kop slaat. Konden we deze stelling maar breder inzetten: als de wetgever iets wil wat anderen niet willen, dan kun je er maar beter niet aan beginnen.

Aangezien we de komende jaren nog flink te bezuinigen hebben zeg ik (bij wijze van spreken, want ik ben net het Rode Kruis en dus partij onafhankelijk): Franken voor presiden en dan alles afschaffen wat de wetgever wil maar waar niemand anders op zit te wachten, weg met die regels, weg met de bureaucratie en alles wat het leven onnodig moeilijk maakt.

Voor vice-premier wijzen we dan Dupuis aan die het Ministerie zelfs naief noemt. Het zou onvoldoende kennis van zaken hebben en heeft de problematiek zwaar onderschat, zo laat hij de krant weten. En daarin kunnen we hem denk ik alleen maar gelijk geven.

Dit dossier wordt ongetwijfeld vervolgd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.