Elektronische enkelband wordt mode-item

Het moet allemaal niet gekker worden. Verzin je als rechter een passende straf en dan maken ze er nog een mode-item van ook. Als deze trend zich doorzet dan kunnen we wachten op meer (lichte) criminaliteit, want hoe kom je anders aan zo’n enkelband? Misschien is er hoop als een ondernemer opstaat en besluit deze enkelbanden verder te ontwikkelen en er meer functionaliteiten aan toe te voegen. Tot die tijd kom je er voorlopig alleen aan als je de wet overtreedt.

De meeste boefjes zullen zich een beetje schamen voor een enkelband bij huisarrest, maar de Britse Kirsty Nay Eales niet. Zij pimpte haar enkelband en maakt van haar elektronische beveiliging een nieuw modeaccessoire (bron).

Ook dit bericht klinkt natuurlijk weer erg luchtig en je kunt er misschien zelfs wel een beetje om lachen. Toch is het vrij ernstig als we constateren dat een straf niet meer als straf ervaren wordt.

En ja, in dit geval gaat het om een enkelbandje als gevolg van een vechtpartij. Maar denk eens aan al die overvallen (bijvoorbeeld op juweliers). De criminelen liggen niet zo wakker van een straf en als ze al een straf krijgen dan stijgen ze alleen maar in het aanzien van andere criminelen.

Natuurlijk wil ik niet zeggen dat het in de gevangenis net een hotel is en natuurlijk moeten we straffen bij een misdrijf. Maar is de vorm van straffen die we toepassen nog effectief? En als inderdaad blijkt dat een gevangenisstraf niet effectief is, hoe gaan we er dan voor zorgen dat de criminaliteit afneemt? Moeten we weer terug naar het handen afhakken?

Lijkt me ook geen goede optie. Moeten we dan misschien de foto’s van criminelen openbaar maken zodat iedereen ze kan zien en zij dus gezichtsverlies lijden? Ook dat is geen echte optie omdat we dan de privacy van de crimineel schenden waardoor hij kan rekenen op strafvermindering.

Nu maar hopen dat zo’n zwart-wit gestreept gevangenispak niet binnenkort in de mode komt want dan is het hek helemaal van de dam.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.