Belg niet bezorgd om cybercriminaliteit

Dachten we dat het in Nederland al slecht gesteld was met het beveiligingsbewustzijn, dan kunnen onze zuiderburen er ook wat van.

Zes op de tien Belgen maakt zich weinig tot geen zorgen over computerbeveiliging en bescherming tegen virussen en spam. Dat blijkt uit de Unisys Security Index, die woensdag werd gepubliceerd. Meer dan de helft van de landgenoten is verder weinig of niet bezorgd over de veiligheid bij online shoppen of internetbankieren (bron).

Ja, zul je zeggen, maar dit zijn consumenten. Hoe zit het dan met de zakelijke Belgen? Ook daar kwam uit hetzelfde onderzoek een antwoord op.

De onverschillige houding van de gemiddelde Belgische internetconsument ten opzichte van beveiliging heeft ook effect op het bedrijfsleven. 46 procent van de werknemers zegt regelmatig vanop afstand in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Daarbij denkt 20 procent helemaal niet aan veiligheid, verklaart 18 procent toegang te hebben tot documenten die ze voor hun werk eigenlijk niet nodig hebben en geeft 14 procent toe paswoorden aan collega’s door te spelen.

Nu heb ik zelf het onderzoek niet tot mijn beschikking. Maar dit lezende word ik toch wel benieuwd hoe dit zich verhoudt tot de Nederlanders. Dat het hier ook niet bijzonder gesteld is met het beveiligingsbewustzijn is bekend, maar scoren we nu juist beter of slechter dan de Belgen?

Blijkbaar is beveiligingsbewustzijn toch een wereldwijd probleem aan het worden. Er komen wel steeds nieuwe berichten in de media, maar die zullen misschien maar door een beperkte groep (vakgenoten) worden opgepikt. Het blijft dus een onderwerp waar niemand op zit te wachten en de vraag is hoe we dit nu voor eens en voor altijd gaan veranderen? Een interessante vraag, wat mij betreft, en ook ik heb daar geen pasklaar antwoord op. Blijkbaar maakt men zich niet zo druk, blijkbaar gebeurt er toch nog te weinig of blijkbaar is het toch nog een te-ver-van-mijn-bed-show.

Voorlopig blijft er dus werk aan de winkel en dan bedoel ik niet alleen maar technische beveiligingsmaatregelen, maar nu juist ook die initiatieven die zich richten op het verhogen van het bewustzijn: kennis, houding en gedrag.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.