Facebook grootste security-gevaar binnen bedrijven

Facebook vormt van de netwerksites het grootste beveiligingsrisico binnen bedrijven. Spam, phishing en malware via dit soort sites groeit snel. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Sophos. Van de ondervraagde managers bij vijfhonderd bedrijven vond 60 procent dat Facebook het grootste gevaar vormde. Myspace eindigde op de tweede plek met 18 procent, Twitter staat derde met 17 procent. Linkedin vormt volgens de bedrijven een veel geringer risico (4 procent). (bron)

Er wordt dan wel aangekondigd dat Facebook het grootste gevaar is, maar als je bovenstaande brontekst goed leest dan blijkt het de mening te zijn van de ondervraagde managers. Ik ben eigenlijk wel geinteresseerd in de gedachte erachter (natuurlijk, gevoelsmatig snap ik best dat het risico’s met zich mee brengt), maar in dit geval wil ik weten waar zij hun mening op baseren.

Kunnen zij met feiten onderbouwen dat ook echt een risico vormt? Zijn er incidenten ontdekt die ze kunnen relateren aan Facebook en al die andere sites?

Veel organisaties spelen met de problematiek rondom social networking sites, er zijn er al genoeg die dit soort sites maar ook sites als Youtube bijvoorbeeld dicht willen zetten. Zo kunnen de medewerkers er in ieder geval vanuit het bedrijfsnetwerk niet bij…althans dat is de gedachte.

Natuurlijk denken we vanuit beveiliging en laten we deze sites snel dichtzetten, maar hoe zit het met de commercie? De organisatie draait niet om beveiliging, beveiliging is ondersteunend…nee het draait om de commercie en de verkoop van jouw producten en diensten. Marketeers lopen voorop als het om social networking gaat en maken hiervan gebruik om de producten en diensten onder de aandacht te brengen. Dichtzetten van deze site betekent dus dat je omzet mis loopt…en dat lijkt me niet de bedoeling.

Nee beter dan dichtzetten van deze sites is om de medewerkers duidelijk te maken wat de risico’s zijn. De risico’s voor de organisatie maar ook de risico’s voor de persoon zelf.

Zo werd ik laatst gevraagd om voor een presentatie even wat namen van mensen te googlen. Zo gezegd zo gedaan…van een aantal kwam ik toch best interessante gegevens tegen. Als je ze daarmee confronteert dan schrikken ze en gaan ze echt beter nadenken voor de toekomst.

Ik kwam er bijvoorbeeld een tegen die ondersteboven in een paaldanspaal (wow, mooi woord) hing op zijn Partyflock site. Ja, op “zijn”, zo schokkend was het nu ook weer niet maar als hij ooit gaat solliciteren is de kans groot dat je nieuwe werkgever je al lang gezien heeft.

Kortom: bedrijven moeten dit soort ontwikkelingen niet tegenhouden, doen ze dat wel dan kost ze dat een hoop omzet, nee ze moeten het juist op een zo veilig mogelijke wijze stimuleren.

Gek he? Dat iemand die continu bezig is met risico’s en beveiliging zo denkt, haha.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.