Facebook verbiedt digitale zelfmoord

Sociale netwerksite Facebook laat steeds meer zijn ware aard zien, na het aanpassen van de privacy-instellingen verbiedt het gebruikers nu om automatisch hun account op te heffen. Vorige week verscheen de “Web2.0 Suicide Machine”, een Nederlands bedenksel voor het snel en eenvoudig opheffen van profielen op sociale netwerksites. In tegenstelling tot Twitter, LinkedIn en MySpace waar digitaal zelfmoord plegen nog steeds mogelijk is, kon Facebook de actie niet waarderen en blokkeerde het IP-adres van de Suicide Machine (bron).

Facebook kan het dus niet waarderen als je je gegevens verwijdert omdat je er achter bent gekomen dat je toch wel erg veel over jezelf bekend maakte op internet. Kort geleden heb ik de algemene voorwaarden van Facebook (en Hyves) maar eens doorgenomen omdat er geruchten gingen dat Facebook eigenaar wordt van alles wat je op je profiel plaatst.

In de algemene voorwaarden zag ik geen rare zaken en er staat zeker niet in dat Facebook eigenaar wordt van jouw gegevens…maar worden deze geruchten dan toch waarheid?

Lijkt in eerste instantie misschien niet zo relevant wie eigenaar van de gegevens wordt. Maar denk je eens in dat je, als jonge muzikant, gebruik wilt maken van de moderne mogelijkheden om bekend te worden. Je zingt een liedje, maakt een filmpje en zet het op Facebook. Stel je wordt er bekend en stinkend rijk mee…wie is dan eigenaar van de rechten? Jij of Facebook? Ehm, zing je je eigen liedje moet je de royalty’s afstaan. Apart verdienmodel. Ik hoop dat ze het niet zo bedoelen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.