Meest gedownloade film levert fortuin op

De schade door downloaden is helemaal niet zo groot als de entertainmentindustrie ons doet geloven, sterker nog, de meest gedownloade film van 2009 leverde een fortuin op, aldus burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF). Website Torrentfreak becijferde eind vorig jaar dat de film Star Trek het vaakst via P2P-netwerken was gedownload. Paramount Pictures gebruikt de film als voorbeeld van hoe piraterij Hollywood schade toebrengt. “Het grappige is, dat Star Trek meer dan 70 miljoen euro winst zal maken”, zegt Fred von Lohmann van EFF. De film kostte 100 miljoen euro om te maken, terwijl voor de promotie 70 miljoen euro werd neergelegd. De opbrengsten bedroegen 360 miljoen euro. “Niet slecht voor de meest gedownloade van film van 2009.” (bron)

Je zou bijna zelf deel gaan nemen aan de P2P-netwerken om de filmindustrie te helpen. Argument dat ze natuurlijk willen gebruiken is dat ze meer winst hadden gemaakt als de film niet gedownload werd. Zelf vind ik dit zomaar de vraag, denk dat er heel veel mensen de film dan nooit gezien zouden hebben want om nou voor zo’n film naar de bioscoop te gaan.

Nu nog wat voorbeelden van muzikanten die gewoon geld blijven verdienen als ze muziek gedownload wordt en dan zijn de discussies binnenkort misschien uit de lucht.

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat als de entertainmentindustrie gaat snappen wat internet is en hoe de mensen daar tegenwoordig gebruik van maken, dat de winsten alleen maar toe zullen nemen. Dat kan natuurlijk door downloaden goedkoop te maken (€ 2,50 voor een film en € 0,10 voor een liedje) maar ook door juist op andere aspecten te verdienen (merchandise, concerten, etc.).

En laten we nu eerlijk zijn: voor een echt goede film blijf je nog steeds naar de bioscoop gaan en vroeger namen we de muziek van de radio ook op op een cassettebandje. Zoveel is er nu ook weer niet veranderd.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.