Frauderende manager betaalt met teddyberen

Nog zo’n opmerkelijke kop die triggerde om verder te lezen. Het is een bericht van alweer even geleden maar het blijft relevant.

Hedgefondsmanager Paul Greenwood moet voor zijn rol in een omvangrijke fraudezaak in de VS een miljoenenboete betalen. Donderdag schoot zijn verzameling teddyberen hem te hulp. Veilinghuis Christie’s in Londen veilde de 655 knuffelbeesten van het beroemde Duitse merk Steiff voor een recordbedrag van 1,23 miljoen euro…De opbrengst is voor Greenwood een druppel op een gloeiende plaat. Naar verluidt bedraagt zijn boete 85 miljoen dollar. Afgelopen zomer bekende hij voor ten minste 550 miljoen dollar investeerders te hebben opgelicht.(bron)

Het is natuurlijk al opvallend genoeg dat een boete betaald moet worden vanuit de veiling van een verzameling teddyberen en dat het bedrag slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Maar dat is niet echt wat me opvalt. Nee, ik lees dat er een boete van 85 miljoen dollar gegeven is voor een oplichting van 550 miljoen dollar. Zo maak je de witte boorden criminaliteit wel erg aantrekkelijk en er zijn weinig legale “investeringen” met een hoger rendement (ik ken ze in ieder geval niet, jij wel? Laat het me weten).

Moet een boete niet hoger zijn dan het bedrag wat je er zelf aan over hebt gehouden? Zou de boete niet een veelvoud van die 550 miljoen moeten zijn? Niet dat een dergelijke boete ooit afbetaald kan worden want van een kale kip kun je immers niet plukken maar een boete van 85 miljoen is ook niet zo opgehoest (tenzij je die 550 miljoen natuurlijk goed hebt gereserveerd).

En lijkt het misschien belachelijk om bijvoorbeeld een boete van 1,1 miljard te geven, maar er worden ook straffen uitgedeeld waarbij 4x of langer levenslang wordt geeist. En geloof me, de kans dat je een straf van 4x levenslang uit kunt zitten is toch nog steeds een stuk kleiner dan dat je een boete van 1,1 miljard af kunt betalen.

Die 655 teddyberen hadden ze wellicht beter aan de slachtoffers kunnen geven, dan hadden ze daar in ieder geval nog troost bij kunnen zoeken.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.