Marktplaatsoplichter krijgt 18 maanden cel

Een 27-jarige man die op Marktplaats zeker vijftig mensen heeft opgelicht gaat voor achttien maanden de gevangenis in en moet zijn slachtoffers vergoedingen betalen…De man uit Gilze bood via Marktplaats spelcomputers en laptops aan en liet mensen geld over maken naar een rekening, na ontvangst van het bedrag leverde hij de goederen echter niet (bron).

Het lijkt zo makkelijk, je biedt allerlei producten aan via Marktplaats en levert vervolgens niet. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan geschonken en zowel de politie als Marktplaats werken er hard aan om dit soort oplichtingspraktijken minder interessant te maken.

Degene die hier nog mee weg denkt te komen is: of heel naïef of heel slim (zo lang hij of zij niet gepakt wordt natuurlijk).

Voor bovenstaand geval is natuurlijk duidelijk dat het om oplichting gaat. Je betaald maar krijgt vervolgens niet geleverd. Foute boel. Maar er zijn natuurlijk ook allerlei linke lui die het grijze gebied opzoeken. Ze zoeken naar de mogelijkheden die heel veel weg hebben van oplichting maar dat net niet zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld producten tegen een scherpe prijs aanbieden en als je hapt blijkt dat product niet meer leverbaar. Een interessanter product tegen een hogere prijs maar met een hogere korting kunnen ze dan weer wel leveren. Deze methode, die op zijn engels bait-and-switch wordt genoemd is trouwens niet specifiek voor internetaankopen. Nee ook bij het gewone winkelen wordt je bij de neus genomen.

In Nederland is het bijna het hele jaar door uitverkoop. Althans dat is wat ze ons willen doen geloven. Mooie stickers op de etalage waarbij wij denken dat we 20% korting krijgen. Waarop we die 20% korting krijgen wordt ons niet verteld. En als ze ons zelfs 50% korting geven dan nemen we er lekker 2 want dan is het 2 voor de prijs van 1. Ja, ja, blijf er vooral lekker in geloven, maar we worden bij de neus genomen, dat kan ik je wel vertellen. Overigens wil ik wel even opmerken dat dit niet direct oplichting hoeft te zijn, de wet geeft gewoon de mogelijkheid om het te doen. Sterker nog, al zou je als winkelier hier niet aan mee willen doen dan heb je een probleem en ga je zeer waarschijnlijk failliet.

Een mooi verhaal over een ander grijs gebied om vandaag en deze week mee af te sluiten. Het is al weer jaren geleden dat ik dit hoorde en deze aanbieding is inmiddels ook niet echt interessant meer voor mensen. In de tijd dat de mobiele telefoon op kwam en we nog gebruik maakte van de zogenaamde semafoon werden er via een marktplaats piepers aangeboden voor een bedrag van rond de 100 gulden. Een aantal mensen geloofden dat het hier ging om de in de volksmond zo genoemde semafoon, ze twijfelden niet en bestelde snel een gloedje nieuwe semafoon. Na overmaken van het bedrag kregen ze een mooie aardappel thuis gestuurd, want ja die noemen we ook wel pieper. Oplichting of een creatieve geest? Wie het weet mag het zeggen.

Oh ja, ik wil mensen niet op verkeerde ideeën brengen, dus doe ik het in de vorm van een waarschuwing: een mobieltje kan ook meerdere betekenissen hebben, het is dus niet gezegd dat je er ook echt mee kunt bellen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.