Google gaat privegegevens combineren

Google gaat het eigen privacybeleid aanpassen, zodat het gegevens van ingelogde gebruikers kan combineren. Het zal voor gebruikers niet mogelijk worden om zich voor de optie uit te schrijven…”De grootste verandering is voor gebruikers met een Google-account. Ons nieuw privacybeleid maakt duidelijk dat als je bent ingelogd, we informatie die je voor de ene dienst gebruikt, met informatie van andere diensten mogen combineren”, zegt privacydirecteur Alma Whitten. “Het komt erop neer dat we je als één gebruiker bij al onze producten beschouwen.”(bron)

We hebben het al zo vaak aangehaald. Op zich is het niet zo’n ramp als er allerlei gegevens van je worden verzameld (ja, het klinkt gek, maar ik zal het je zo uitleggen). Het wordt pas eng als de gegevens gecombineerd gaan worden. En daar gaat Google nu van alles aan doen. Eigenlijk weten we helemaal niet wat Google allemaal van ons weet, maar vanaf 1 maart zouden we wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan.

Ok, eerst maar even terug op die afzonderlijke gegevens. Is het erg als je weet dat een wachtwoord “Welkom01” is? Op zich niet, want als je niet weer voor welk systeem en welke inlognaam erbij hoort, kom je niet zover. Is het erg dat ze weten dat je op de 15de van een maand geboren bent? Nou, niet echt als de maand onbekend is. Is het erg als men de vervaldatum van je creditcard weet? Nee, niet als ze het nummer en de veiligheidscode niet kennen. Daarom zijn afzonderlijke gegevens dus niet zo interessant, nee het wordt pas wat als we die gegevens om kunnen zetten in informatie.

Natuurlijk zijn we al jaren gewaarschuwd door allerlei instanties en mensen over Google. Maar ja, je kunt er bijna niet meer omheen. Wie gebruikt Google niet om te zoeken? Wie heeft er geen Gmail-account en wie heeft er geen foto’s op Picasa? En dit is pas het topje van hun ijsberg.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar zijn we niet al te laat? Hebben we niet al teveel gegevens afgestaan aan Google? En hoe integer zijn ze dan straks met die gegevens? Het antwoord daarop weten we nu nog niet, maar we worden met zijn allen wel stevig in een houdgreep genomen. Grote kans dat we niet meer uit die houdgreep komen omdat we inmiddels al zo aan de diensten gewend zijn geraakt.

Knap van Google, dat moet je ze nageven. Eerst geef je alles gratis weg (de gratis economie is nu eenmaal booming). Maar ja daarna moet er wel op een andere manier geld worden verdient en dat gaat dus gebeuren door combinatie van gegevens waardoor we meer en meer over het individu te weten komen en we meer en meer persoonlijke advertenties jouw kant op kunnen sturen. Wat ze er nog meer mee zullen doen blijft gissen.

Benieuwd of de massa de wijziging in het beleid van Google oppikt of dat we gewoon op “ok” klikken en weer vrolijk doorgaan. Ik vrees voor het laatste, maar hoop dat het tegendeel bewezen zal worden.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.