Beveiliging krijgt minder aandacht dan blokkeren sociale sites

Bedrijven geven veel meer prioriteit aan het blokkeren van sites die hun medewerkers kunnen afleiden dan aan het beveiligen van mobiele apparatuur, wat veel grotere risico’s oplevert voor de bedrijfsgegevens.
(bron)

Hoewel de titel wat mij betreft niet helemaal past bij de rest van het artikel, hebben we wat mij betreft toch weer een onderwerp te pakken om over te schrijven vandaag.

Het benadrukt in ieder geval dat managers niet wakker liggen van beveiliging van gegevens maar wel van de sites die hun medewerkers af kunnen leiden. De vraag is nu waardoor dit komt (of zou kunnen komen, want ik heb ook geen keihard antwoord voor je).

Wellicht ziet een manager dat zijn of haar medewerkers meer op internet bezig zijn dan met hun werk. Dan kun je natuurlijk de schuld neerleggen bij dat internet of bij de medewerkers, maar je kunt ook jezelf eens in de spiegel aankijken. Dat medewerkers meer op sociale sites zitten dan dat ze resultaten opleveren ligt toch aan het management?

Inmiddels verlangen we niet meer dat medewerkers 40 uur per week achter hun buro zitten (tenminste, dat zeggen we). Nee, we sturen niet meer op aanwezigheid (tenminste, dat zeggen we) maar we sturen op resultaten (tenminste, dat zeggen we). Helaas is de praktijk toch vaak anders. Maar stel nu dat we sturen op resultaten, dan moeten we als manager goed nadenken over de resultaten die we dit jaar willen bereiken.

Hebben we medewerkers die hard en snel werken, dan kan het best zijn dat we die resultaten daarop af moeten stemmen. Anders weten ze nu al dat ze de targets makkelijk gaan halen en dus inderdaad tijd hebben voor sociale netwerksites.

Maar goed, we dwalen wat af. Waarom heeft een manager dan minder interesse in de beveiliging? Misschien omdat hij zich niet de eigenaar voelt van de gegevens waar we mee werken. We voelen ons wel verantwoordelijk voor de meetbare resultaten van ons team, maar niet voor de collectieve bedrijfsgegevens.

Zou dit een mogelijk antwoord kunnen zijn op de vraag? Ik ben benieuwd wat jij er van denkt.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.