Pas op: de printer staat in de brand

Studenten aan de de Universiteit van Columbia zijn er in geslaagd om de besturing van printers op afstand te beïnvloeden. Zij toonde ook aan dat het vrij eenvoudig is om via een printer in te breken in computernetwerken. Zelfs het op afstand in de brand zetten van een printer, is mogelijk. Daarvoor laat je de printerkop steeds op 1 plek printen met het doel dat deze oververhit raakt en in brand vliegt.(bron)

Natuurlijk weten wij al jaren dat het via printers, kopieerapparaten, koffiezetautomaten en allerlei andere randapparatuur mogelijk is om op het netwerk in te breken. Dat zijn niet de automaten waar we het eerst aan denken als we aan informatiebeveiliging gaan doen maar we moeten ze niet uit het oog verliezen.

Maar dat het ook mogelijk is om op afstand een printer in de brand te steken was ook voor mij wel weer even een eye opener. Op zich natuurlijk ook wel weer logisch maar dit risico stond ook nog niet op mijn “standaard lijstje”. Eigenlijk is het wel erg simpel: zorg ervoor dat de printer oververhit raakt en na verloop van tijd zal hij in de brand vliegen.

We moeten nu dus niet alleen vrezen voor een inbraak via dergelijke apparatuur waarbij onze informatie op straat raakt maar we moeten er ook voor waken dat er geen brand uitbreekt want dan zijn de gevolgen al helemaal niet meer te overzien.

Dat werpt toch weer een heel ander licht op het volgende artikel dat ik tegen kwam: De schade door grote branden bedroeg in 2011 circa 345 miljoen euro. Dit zijn branden met een geschatte schade van meer dan één miljoen euro(bron).

Hier ging het om 91 gevallen die voor een gezamenlijke schade van 345 miljoen zorgen, dat betekent dus zo’n 3,8 miljoen euro per geval. Daar kunnen we natuurlijk snel overheen stappen, maar we kunnen dit soort cijfers ook in ons achterhoofd houden bij onze risico analyses.

We klagen vaak dat er te weinig gegevens beschikbaar zijn om de kans en impact van een dreiging te kunnen berekenen. Met dit gemiddelde schadebedrag komen we misschien weer een stapje verder. En vraag je eens af: overleeft jouw organisatie een grote brand met een schade van 3,8 miljoen? En zo ja, hoe lang kunnen we dan zonder ons gebouw en welke omzet lopen we mis in die periode? Grote kans dat de organisatie een grote brand helaas niet overleefd.

We weten nu in ieder geval dat we ook goed moeten kijken naar onze printers en de brandveiligheid daarvan. Niet dat de kans nu ineens zo enorm vergroot is dat we ons acuut zorgen moeten maken, want laten we wel reëel blijven. Het is dus slechts informatie die we toe kunnen voegen aan onze standaard risico analyse. Weer wat geleerd, zullen we maar zeggen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.