Helft laptops zonder virusscanner en wachtwoord

Iets minder dan de helft van de laptopgebruikers installeert geen beveiligingssoftware of wachtwoord om de machine te beschermen, zo blijkt uit onderzoek. 44% van de ondervraagde consumenten zegt dat er geen virusscanner of firewall op de computer aanwezig is. Een wachtwoord tijdens het opstarten is bij 45% van de gebruikers niet ingesteld (bron).

Deze gegevens drukken ons toch weer even op de feiten. 45% gebruikt bijvoorbeeld geen wachtwoord voor het opstarten. De gegevens op die laptops liggen dus op straat zodra de laptop gestolen wordt. Jammer is dat er niet wordt aangegeven of het hier zakelijke of privé laptops betreft. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ook bij zakelijk gebruik nauwelijks wachtwoorden worden gebruik, dit mag toch inmiddels wel een algemene bedrijfspolicy zijn.

Voor privé gebruik moet de gebruiker zelf besluiten. Als je er heel bewust voor kiest om geen wachtwoord te gebruiken dan kan dat natuurlijk, alleen moet je er dan wel zeker van zijn dat je geen vertrouwelijke gegevens op je laptop hebt staan.

Als daarnaast bijna de helft van de mensen geen virusscanner of firewall aanzet dan lopen ze wellicht een nog groter risico. Bij diefstal van je laptop houdt een virusscanner of firewall weinig tegen, maar op afstand je gegevens achterhalen wordt zo wel erg makkelijk. En maar klagen als er privé foto’s op internet verschijnen…hoewel je je natuurlijk ook af kunt vragen waarom je bepaalde privé foto’s (ja die met veel huidskleur) sowieso wilt hebben, maar dat is weer een heel andere discussie.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich wel zorgen maken om de risico´s, maar vervolgens geen maatregelen treffen. Het lijkt er sterk op dat men nog steeds denkt: dat overkomt mij niet.

Er wordt aangegeven dat het er op lijkt dat mensen denken dat het hen niet overkomt. Blijkbaar wordt hier een conclusie getrokken die niet nader onderzocht is. Misschien ligt de oorzaak wel ergens anders, misschien is men zich toch niet bewust van de risico’s of misschien vindt men al die maatregelen wel veel te ingewikkeld.

Je moet tegenwoordig aardig wat verstand hebben van computers en besturingssystemen wil je je gegevens nog enigszins veilig houden en dan nog weet je nooit zeker of je nu ook echt veilig bent. Hoe vaak zien we niet dat mensen wel virusscanners en firewalls gebruiken maar overal vrolijk op “ja” of “ok” klikken?

Stel nu eens dat 44% helemaal geen virusscanner of firewall gebruikt en dat van degene die dat wel gebruiken ook nog eens 44% altijd op “ok” klikt. Dan staat een groot deel van de digitale wereld open. Een enge gedachte als je het mij vraagt.

Een gat in de markt hebben we misschien te pakken: maak een complete set aan software die de grootste risico’s afvangt (ja die zijn er, dat weet ik ook wel) maar maak die nu eens foolproof. Een beetje zoals ze ook met telefoons hebben gedaan: een telefoon met grote knoppen waarmee je alleen kunt bellen (sommige mensen zitten niet te wachten op internet, MMS, GPS en weet ik wat we er allemaal mee kunnen).

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.