Een Britse luchthavenbeveiliger heeft een bodyscanner gebruikt om een vrouwelijke collega te begluren. Volgens de 29-jarige Jo Margetson zou de 25-jarige John Laker een foto van haar hebben gemaakt toen ze per ongeluk door de bodyscanner liep (bron).
Ja op dit soort berichten konden we natuurlijk wachten. Van je collega’s moet je het hebben, zullen we maar zeggen. Het begluren door beveiligingsbeambten is al langer punt van aandacht, echt niet alleen als het gaat om de bodyscanner. Heb je wel eens stil gestaan bij de bediening van andere camera’s? Op straat, in winkels, rondom bedrijven en waar je ook maar kunt bedenken.
De kwaliteit van de beelden is de laatste jaren sterk toegenomen (althans voor die bedrijven die er in willen investeren, vaak zien we ook nog erg slechte beelden waar je dan weer niets mee kunt beginnen). Met een beetje systeem kun je tegenwoordig tientallen zo niet honderden meters inzoomen waarbij de kwaliteit van het beeld erg goed blijft.
Het gebruik van camera’s is aan regels gebonden maar over die regels kun je twisten. Zo moet het bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar zijn dat er van camerabewaking gebruik wordt gemaakt. Leuk natuurlijk als je een winkel binnen gaat, maar als die camera op honderden meters ook nog kan filmen hoe jij lekker op je balkon zit te zonnen dan kom jij daar niet snel achter.
Op zich is er wel wat te zeggen voor cameragebruik (zowel in de discussie voor als tegen kan ik me vinden) en we omschrijven soms best netjes het doel waarvoor we beelden opnemen. Dat doel is dan nog terecht ook, bijvoorbeeld voorkomen winkeldiefstal, veiligheid van je personeel en bedenk het maar. Maar met name de nevenvangsten van de beelden, daar gaat het vaak mis. We nemen simpelweg teveel op en er is niemand die kan controleren wat er nu precies opgenomen wordt en hoelang die beelden bewaard worden.
Voor een beveiliger die de hele dag naar saaie beelden zit te kijken is het natuurlijk ook erg aantrekkelijk om net een beetje verder te kijken, net een beetje verder in te zoomen.
Maar je kunt het natuurlijk ook overdrijven:
Margetson deed aangifte bij zowel haar werkgever als de politie. “Ik ben helemaal getraumatiseerd. Ik heb met de politie gesproken en ben er te slecht aan toe om te gaan werken”, zo liet ze aan The Sun weten. Als je simpelweg te lui bent om te werken dan kun je toch wel een betere reden verzinnen?