OPTA waarschuwt tientallen over SPAM

Toezichthouder OPTA heeft 39 waarschuwingen uitgedeeld aan bedrijven die vermoedelijk het spamverbod hebben overtreden. In totaal zijn sinds 1 oktober vorig jaar ruim 19.000 klachten binnengekomen, waarvan ruim 10.000 klachten over spam op een zakelijk adres gingen (bron).

19.000 klachten klinkt natuurlijk veel, maar er wordt in de echte wereld toch meer SPAM verzonden, veel meer. Net als velen heb ik natuurlijk meerdere email adressen waarbij er een gebruikt wordt voor wat mysterieuze sites. Daarop alleen al heb ik sinds oktober volgens mij meer SPAM ontvangen dan 19.000.

De klachten zijn ingediend bij spamklacht.nl. OPTA kan aan de hand van de klachten besluiten waarschuwingen uit te delen of direct over te gaan tot een onderzoek. Niet elke klacht is een overtreding, verklaart een woordvoerster van de OPTA. We moeten prioriteiten stellen, we kunnen helaas niet alles aanpakken. In het uiterste geval kan dat het bedrijf een boete van 450.000 euro per overtreding opleveren.

Een boete van 450.000 euro klinkt erg bedreigend, maar bedrijven zullen simpelweg uitrekenen welke extra omzet ze verwachten en als die uitkomt boven de boete dan blijft SPAM een interessant middel. Het is een kwestie van de grote aantallen. Als ik 1 miljard emails verstuur en gemiddeld verdien ik een euro per emailadres dan lachen we natuurlijk om zo’n boete. Sterker nog, we kiezen een land waar de boete niet gegeven wordt of lager uitvalt en we spammen lekker verder…dat is het voordeel van het internet…het is grensoverschrijdend. Kortom: voorlopig zullen we nog wel SPAM blijven ontvangen, maar of dat nu echt zo erg is voor de eindgebruiker mag je je afvragen. Kleine moeite om ongewenste mail gewoon te deleten…toch?

Opmerkelijk vind ik ook dat er eigenlijk met 2 maten gemeten wordt (zeker op de zakelijke markt), het verzenden van ongewenste email wordt als SPAM gezien en kan worden bestraft, maar als we het op papier uitprinten en via de oude vertrouwde post versturen is er niks aan de hand.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.