Het daadwerkelijke onderhoud van informatiesystemen

Gingen we gisteren in op het systeem (of eigenlijk met name de keuzes en de achtergronden) bij het onderhouden van de informatiesystemen. Vandaag gaan we kort in op het daadwerkelijke onderhoud.

Daarom de vraag:
Vindt onderhoud conform dit onderhoudssysteem periodiek plaats?

Leuk hoor dat we er inderdaad voor gekozen hebben dat we voor dit specifieke systeem onderhoud willen hebben. Dat ligt vast in de SLA met de leverancier en daarbij bood hij ons de keus tussen brons, zilver of goud…waarbij wij natuurlijk voor goud zijn gegaan. Nu nog zorgen dat dat onderhoud ook echt plaats gaat vinden en dat het middel niet erger gaat worden dan de kwaal.

We moeten er dus voor gaan zorgen dat we het onderhoud periodiek en gepland plaats laten vinden om zo de kans op uitval van het systeem te verminderen. Soms zullen we preventief alvast onderdelen moeten vervangen die aan het eind van hun Latijn lijken te zijn. De remblokken van de auto vervangen we, hopelijk, ook al voordat ze echt op zijn.

Toch een kanttekening bij het onderhoud. We moeten er voor waken dat het onderhoud er niet voor zorgt dat het systeem “in storing” staat gedurende de reguliere werktijden omdat we zo nodig even iets moeten onderhouden volgens de planning. Je wilt ook je CV-ketel thuis niet in onderhoud zetten als je vrouw net onder de douche springt (of, misschien wil jij dat juist wel…maar het gaat om het voorbeeld). Juist door het plannen kunnen we dit voorkomen, is er niet binnenkort een onderhoudsweekend gepland? Mooie gelegenheid om ook het onderhoud voor ons systeem uit te voeren, toch?

Ok, we kunnen echt niet alle storingen voorkomen, het kan altijd een keer gebeuren dat een component de geest geeft. Wel kunnen we proberen met onderhoud de kans op storing te minimaliseren, de technische levensduur en omzet te maximaliseren en de werking van de bedrijfsprocessen te continueren.

Zeurt de boekhouding of inkoopafdeling over de kosten voor onderhoud? Reken dan even voor wat uitval kost in de vorm van misgelopen omzet en wat het oplevert als we het systeem een paar jaar langer operationeel kunnen houden. Grote kans dat je de business case rond krijgt en inderdaad besluit dat voor “goud” (of zilver of brons) gaan in dit geval grote besparingen kan realiseren…de kosten gaan echter nog steeds voor de baten uit.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.