Het is veiliger om Jan Jansen te heten

HR-managers beoordelen steeds vaker een sollicitant aan de hand van de gegevens die online over hem of haar zijn te vinden…Zo heeft in de Verenigde Staten 70% van de personeelsmanagers kandidaten wegens dit soort informatie geweigerd. In Groot-Brittannie is dit 41%, terwijl Duitsers (16%) en Fransen (14%) het internet nog in mindere mate bij het beoordelen van een sollicitant gebruiken…HR-managers gebruiken het vaakst zoekmachines en sociale netwerksites om dit soort gegevens te vinden. De voornaamste reden om iemand te weigeren zijn levensstijl en ongepaste opmerkingen, foto’s en andere informatie die van de kandidaat online te vinden zijn. In sommige gevallen kan een positieve online reputatie wel helpen bij het krijgen van de baan.

Jaren geleden, nog ver voordat Hyves, LinkedIn of Facebook bestonden werd ik hierover al gewaarschuwd in een van de toen populaire computerblaadjes. Eigenlijk is me dat altijd bijgebleven. Diegene die dat toen al door had was er snel bij. Zelfs informatie die je jaren geleden op het internet hebt achtergelaten kan nog worden teruggevonden…pas dus op waar je je sporen achter laat.

Zeker als je een beetje een aparte combinatie van voor- en achternaam hebt, ben je makkelijker terug te vinden. Kijk maar eens op www.wieowie.nl en zoek daar eens op je eigen naam. Heet je Jan Jansen dan zit je eigenlijk wel goed, daar zijn er zoveel van te vinden dat het niet meer of moeilijk naar jou te herleiden is. Daaruit kunnen we dus simpelweg concluderen dat het veiliger is om Jan Jansen te heten.

Op zich is het hebben van een online reputatie niet erg (op mijn naam ben ik ook te vinden…en de laatste keer dat ik keek kwam ik niks schokkends tegen) alleen je moet je er van bewust zijn en het proberen te beheren.

Kijk nog eens op je Hyves, LinkedIn, Facebook of ander profiel. Staat daar informatie, staan daar foto’s waarvan je liever niet het dat je toekomstige werkgever ze ziet dan zou ik maar snel proberen de informatie te verwijderen…daarna moet je hopen dat de informatie niet in het geheugen van internet blijft hangen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.