In nood kunnen we op slechts 5 vrienden rekenen

Het weekend staat alweer voor de deur en dat is de tijd dat je weer eens wat vrienden kunt bezoeken. Maar kijk nog even goed aan welke vrienden je de meeste tijd besteedt, want in nood kun je slechts op 5 van hen rekenen.

Hoewel we vele honderden vrienden hebben op sociaalnetwerksites als Facebook, kennen we maar vijf mensen waar we echt op kunnen rekenen. Dat blijkt uit een recent Brits onderzoek. Bijna twee derde van de ondervraagde Britten heeft een groep van vijf goede vrienden of minder. Bijna de helft zegt dat ze op slechts één op de tien vrienden op sociaalnetwerksites echt kunnen rekenen, dat blijkt uit een enquête onder 2.045 internetgebruikers (bron).

Een van de leuke dingen van internet is dat berichten met eenzelfde soort onderwerp gemakkelijk aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Het is dan ook grappig om te lezen dat: Intelligente mensen meer vrienden hebben.

Voor het onderhouden van vriendschappen heb je een goed stel hersens nodig. Slimmere mensen zouden dan ook meer vrienden moeten hebben. Dat blijkt althans uit een Brits onderzoek. Wetenschappers vonden een verband tussen het aantal vrienden en de grootte van de orbitofrontale cortex, het hersengedeelte dat zich vlak boven de ogen bevindt. Belangrijk is dat het hier gaat om echte vriendschappen, en niet om het aantal vrienden op een sociaalnetwerksite zoals Facebook. Bij persoonlijke contacten heb je namelijk meer cognitieve vaardigheden nodig die het mogelijk maken om te weten wat iemand denkt (bron).

De vraag is dan natuurlijk wat onder intelligentie wordt verstaan en of “intelligente” mensen in nood dan ook echt op meer vrienden kunnen rekenen. Als die Britten dan toch flink bezig zijn met onderzoek naar vriendschap, dan zou dat misschien een mooi onderwerp zijn voor een volgend onderzoek: op hoeveel vrienden kunnen intelligente mensen in nood rekenen.

Dit soort onderzoeken blijven altijd fascinerend. Je vraagt je altijd af hoe iemand aan een onderwerp is gekomen en over de betrouwbaarheid van een dergelijk onderzoek worden nauwelijks vragen gesteld. Aangezien we weer voor het weekend staan ga ik me deze vragen ook maar niet stellen vandaag. Nee, ik moet op zoek naar die 5 mensen, wie weet heb ik ze ooit echt nodig en wat mij betreft zijn dit soort berichten data en of jij daar informatie van maakt is aan jou.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.